En ny rapport fra Boston Consulting Group avdekker årsakene til at ingen ønsket å by på Danmarks gigantiske havvindutbygging i desember. Bransjeforeningen Green Power Denmark mener både elektrifiseringsplan og styrket strømnett er nødvendig for å lykkes neste gang.

Rapporten, som er utarbeidet på oppdrag fra Energistyrelsen, konkluderer med at endrede markedsvilkår mellom 2022 og 2024, samt 16 spesifikke utbudsforhold, forverret lønnsomheten ved å tilføre merkostnader og risiko for potensielle utbyggere.
Strømforbruket vokser for sakte
– Etterspørselen etter grønn strøm vokser ikke raskt nok. Derfor bør ny utlysning av havvindprosjekter følges av en plan for elektrifisering og et styrket strømnett, sier Camilla Holbech, direktør for fornybar energi, PtX og internasjonalt samarbeid i Green Power Denmark, i en pressemelding på organisasjonens nettsider.
Havvindutlysningen i desember 2024 skulle vært startskuddet for en storstilt utbygging på 6 GW, som ville mer enn doblet Danmarks eksisterende havvindkapasitet. Men ingen selskaper la inn bud på de tre første parkene i Nordsjøen.
Krever statlig støtte og fleksible tidsplaner
– Regjeringen har meddelt at den vurderer å innføre en form for statsstøtte eller risikodeling, men det er også behov for fleksible tidsplaner og et annet nivå for bøtetakstene hvis tidsplanene forskyves, sier Holbech.
Green Power Denmark anbefaler at Energinet får nettilkoblingen til de neste havvindparkene klar i andre halvår 2030, og at fristen for å sette turbinene i drift bør være 2032, men med mulighet for utsettelse fram til 2034.
Nye utlysningsmodeller
Boston Consulting-rapporten påpeker at det både er usikkerhet om etterspørselen etter dansk strøm og mulighetene for eksport. Holbech mener derfor at en kommende politisk avtale om ny utlysning av 2-3 GW havvind med støtte ikke bør stå alene.
– Energistyrelsen bør forberede nye utlysningsmodeller i umiddelbar forlengelse av de nye utlysningene, slik at vi blir i stand til kontinuerlig å teste markedets appetitt på å investere i havvindturbiner. Dermed reduserer vi sårbarheten for uheldig timing og stop-go-effekter som skaper usikkerhet for både produsenter og kunder, sier Holbech.
Bransjeforeningen påpeker også at utbyggingen av fornybar energi på land fremdeles er viktig, siden havvind tidligst kan levere strøm fra begynnelsen av 2030-tallet.