I samarbeid med NHO Arktis, LO Troms og Finnmark, og Energi i Nord, inviterer Arctic Energy Partners og Alta Næringsforening til ny møteplass for industri- og kraftaktører i Alta 27. og 28. mai.

Manglende nettkapasitet og en anstrengt kraftsituasjon er ifølge arrangørene i dag en av de største hindringene for vekst og utvikling i Finnmark. En forutsetning for økt aktivitet og samfunnsutvikling i Finnmark er mer kraft, som gjør at det kan skapes nye næringer og flere arbeidsplasser. Mer kraftproduksjon og bedre nettkapasitet i Finnmark er også en viktig del av totalberedskapen, og nasjonal sikkerhet. Dette var bakgrunnen for at regjeringen lanserte kraft- og industriløftet for Finnmark høsten 2023.
– Vi mener kjernen i å lykkes med et industri- og kraftløfte i regionen ligger i å samle krefter blant ulike aktører i hele Finnmark, – og samtidig unngå at vi blir for indremedisinske og mister viktige perspektiver utenfra. Slik øker vi varig verdiskaping i nord, sier Kjell Giæver, direktør Arctic Energy Partners og leder for styringsgruppen til konferansen.
Har med seg et bredt nordnorsk lag
Styringsgruppa består av et bredt lag av aktører som jobber for samfunnsutvikling i Finnmark:
Kjetil Kristensen, Alta Næringsforening, Marit M. Vambheim, Energi i Nord, Bjørn Johansen, LO Troms og Finnmark, Sigrid Ina Simonsen, NHO Arktis, Hilde R. Næss, Arctic Energy Partners. Med seg i programkomiteen har de Hilde C.J. Mietinen, Finnmark fylkeskommune, Thomas Øien, Hammerfest Energi, Ole Marius Thomassen, Jaro, Guro Brandshaug, Varanger Kraft, Bente Husby Olsen, Vest-Finnmark Rådet og Trond Haukanes, Øst-Finnmarkrådet.
Direktør i Alta Næringsforening, Kjetil Kristensen, er en av stifterne av konferansen Industri- og kraftløftet, og leder også programkomiteen.
– Framtiden til Finnmark handler om størst mulig lokal verdiskapning og aktivitetsvekst basert på våre naturgitte ressurser, og da må vi selv ha handa på rattet, sier Kristensen.
Behov for mer fornybar kraft i nord
Den nye møteplassen ble lansert i Alta fredag 14. mars samtidig som NHO Arktis avholdt sin årskonferanse. Regiondirektør i NHO Arktis Sigrid Ina Simonsen sitter i styrinsgruppa til konferansen.
– Skal vi lykkes med å skape nye jobber, utvikle velferdsstaten og ha et levelig klima i fremtiden trenger vi mer fornybar kraft. Vi har vært godt vant med lave strømpriser i Norge i lang tid, men erfaringer har også vist oss at store økninger i strømprisene har svært negative konsekvenser for folk og bedrifter.
– Behovet for kraft større enn planlagt produksjon
Simonsen er også opptatt å beholde konkurransekraften som ligger i tilgangen til fornybar kraft.
– Vi må sikre at vi kan beholde konkurransekraften som ligger i tilgangen til fornybar kraft til rimelige priser også i årene fremover. Det innmeldte behovet for kraft er langt større enn planlagt produksjon. Derfor trenger vi å snu hver stein i arbeidet med å få produsert mer kraft fra vann, vind og sol, bygge flere kraftledninger, og få fart på energieffektiviseringen, sier Simonsen.
LO er også representert i styringsgruppen ved regionleder for Troms og Finnmark Bjørn Johansen.
– For LO Troms og Finnmark er det viktig at våre medlemmer får være med på det grønne skiftet. Vi trenger trygge og sikre arbeidsplasser, og da trenger vi også mer kraft.
Energiomstillingen skal skape verdier lokalt og regionalt
Energi i Nord-klyngen ble etablert i 2022 for å jobbe for at energiomstillingen skal skape verdier for bedrifter og samfunn i nord. Daglig leder og klyngeleder Marit Magelssen Vambheim mener en av tiltakene for økt verdiskapning er at aktører må møtes mer på tvers av sektorer og bransjer.
– Hvis vi skal lykkes, må arbeidet vårt være kunnskapsbasert, og nordnorske forskningsmiljø, bedrifter, organisasjoner og offentlig sektor må møtes, diskutere og samarbeide mer. Dette skal denne konferansen bidra til. Vi gleder oss til å møtes i Alta i mai, sier Vambheim.