Japan ser til Norge i satsingen på flytende havvind. Behovet for utenlandske partnere sto sentralt på programmet under Wind Expo i Tokyo, der norsk industri og selskaper ble en sentral del av samtalen.

– Norges fokus på flytende havvind skiller oss fra andre land her, sier Per Christer Lund, spesialrådgiver – energi og teknologi, Innovasjon Norge, til Ocean24.
For femte år på rad deltok representanter for norsk industri og næringsliv på havvindmessen Wind Expo i Tokyo. Interessen for norske aktører øker, og i år var over 20 selskaper tilstede, inkludert DNV, Equinor, Fred. Olsen, Kongsberg og Odfjell Oceanwind. Rundt 50 norske deltakere var med på et seminar sammen med 100 potensielle japanske partnere.
– Norges fokus på flytende havvind skiller oss fra andre land med paviljong her på Wind Expo. Japan har ingen erfaring med offshore konstruksjoner og trenger utenlandske partnere. Derfor er vi her – for å hjelpe norske selskaper med langsiktig planlegging og posisjonering i markedet, sier Per Christer Lund, spesialrådgiver – energi og teknologi, Innovasjon Norge, til Ocean24.
Japan satser stort på havvind
Japan har ambisjoner om å bygge inntil 20 gigawatt havvind, med en progresjon på én gigawatt per år. Halvparten av kapasiteten skal være flytende, og områder for dette identifiseres nå.
– De har allerede bygget fire–fem anlegg nært land, innenfor havneområder. De har også gjennomført tre auksjoner på én gigawatt hver. Når de når runde seks eller syv, vil de begynne å lyse ut områder for flytende havvind. Prosessen ligner på det vi har gjort langs norskekysten, sier Lund.
For å styrke denne satsingen har japanske myndigheter, i samarbeid med næringslivet, etablert konsortiet FLOWRA – et partnerskap mellom myndigheter og industri for å fremme flytende havvind. De har identifisert Norge, Nederland, England og Danmark som foretrukne samarbeidspartnere.
– Med Norges 15 års erfaring innen havvind og 40 år innen olje og gass, regnes vi som en av de mest attraktive partnerne for Japan. Det har de også uttrykt eksplisitt, sier Lund.
Et fremtidig stormarked for norske leverandører
På sikt mener Lund at Japan kan bli et av verdens viktigste markeder for flytende havvind.
– Hvis vi ser litt bort fra den turbulensen som er nå, så kommer kanskje Japan, sammen med Nordsjøen og Nord–Asia, til å bli verdens marked for flytende havvind, sier han.
Dette tror Lund kan få stor betydning for norsk verdiskapning og arbeidsplasser.
– Vi opplever at japanerne har sterk tillit til norske aktører, noe som kan skape arbeidsplasser og inntekter – enten gjennom eksport fra Norge eller ved at norske selskaper bygger ut prosjekter i Japan, sier han.
Norsk–japansk samarbeid: Går begge veier
Videre forteller Lund at de også opplever sterk interesse fra japanske selskaper til å investere i havvind i Nordsjøen.
– Selv om flytende havvind i Norge er mildt sagt usikkert, så virker det som at japanerne har tro på at noe kommer til å skje. Jeg tror nok vi har en troverdighet fra samarbeid innen olje og gass som gjør at japanerne og nisjene har sterk tiltro til oss som partner, sier han.
Flere japanske selskaper er allerede involvert i norsk havvind. I GoliatVIND er to av fire partnere japanske, og japanske JERA er med i Ventyr, som vant Sørlige Nordsjø II.
– Når japanske selskaper går inn i havvind, handler det ikke bare om Japan, men om en internasjonal satsing – ofte i partnerskap med vestlige selskaper. Vi jobber aktivt med å koble japanske investorer til norske prosjekter, samtidig som norske selskaper får muligheter i Japan, avslutter Lund.