Havvind-profiler Ocean24 har snakket med tror fortsatt at det blir auksjon om utbygging på Utsira Nord, men med færre aktører enn ønsket.
Det stormer rundt den planlagte havvind-auksjonen på Utsira Nord: Før helgen meldte Sørlige Nordsjø II-vinnerne Parkwind og NorSea at deres konsortium Blåse, som også inkluderer Copenhagen Infrastructure Partners, Hammerfest Energi og Varanger Kraft at de ikke kommer til å delta i auksjonen. De siste månedene har flere viktige aktører som Shell, Lyse, Eviny, Mainstream Renewables samt konsortiet bestående av Fred. Olsen Seawind og Hafslund, varslet at de trekker sine planer om å delta.
Frykter mindre tilgang på kapital, teknologi og erfaring
Mads Arild Vedøy ledet frem til nyttår den tyske energigiganten RWE sin norske havvind-satsing. Han tror fortsatt det blir en auksjon, men ser en trend i at utenlandske aktører nå backer ut:
– Jeg tror og forventer at det blir en konkurranse, dessverre med færre tilbydere enn det kunne vært. Likevel antar jeg at vi vil sitte igjen med en håndfull aktører som ser det som fordelaktig å delta i konkurransen om arealtildeling, sannsynligvis de med sterkest norsk tilknytning, sier Vedøy, som nå driver rådgivning innen havvind gjennom selskapet M. A. Vedøy AS.
– Dessverre frykter jeg at vi kan se enda flere utenlandske aktører trekke seg, noe som ikke bare reduserer konkurransen, men også kan begrense tilgangen på kapital, teknologi og erfaring – faktorer som kan være viktige for å realisere prosjektene kostnadseffektivt og i tide, sier Vedøy til Ocean24.
Fornybar Norge håper den planlagte auksjonen vil gå av stabelen innen høstens stortingsvalg.
– Det er riktig at flere har trukket seg på Utsira Nord, men fortsatt er det ni konsortier og enkeltselskaper med kjent interesse for Utsira Nord-prosjektet. Prosessen med Utsira Nord vil gå sin gang gjennom 2025, og vi avventer eventuelle justeringer i utlysning og rammevilkår til ESA-prosessen er avklart. Forhåpentlig kan prosjektet tildeles før valget, men det er en stram tidslinje, sier Jon Evang, bransjedirektør havvind hos Fornybar Norge.
– Prosessen med ESA må komme i mål snarest
– Det er fortsatt mange aktører som ønsker å delta i konkurransen om tildeling på Utsira Nord. Erfaringen fra Sørlige Nordsjø 2 viser at det er mulig å få en god konkurranse selv med få aktører, sier Arvid Nesse, CEO i Norwegian Offshore Wind, til Ocean24.
Også Nesse understreker at det er viktig for bransjen å få avholdt en auksjon innen høstens stortingsvalg.
– Det er viktig at regjeringen holder tempoet oppe kommer i gang med utlysing slik at vi får tildeling før valget i høst. Vi mener at dette er mulig, men at prosessen med ESA da må komme i mål snarest for at dette skal være mulig.
Utsira Nord-auksjonen har blitt utsatt flere ganger, senest høsten 2023, like før man forventet at utlysningen skulle komme. Siden har Norgeforhandlet om EFTAs organ ESA om hvordan rammevilkårene skal være. Man forventer at nye betingelser vil legges frem i overskuelig fremtid.
– Vi kjenner ikke de endelige rammebetingelsene. De vil komme i utlysingen. Men det er viktig at norske myndigheter sammen med bransjen gjør tiltak for å få ned kostnadene i flytende havvind. Flere demoprosjekter hvor en samler kunnskap vil bidra til dette, sier Nesse.
Tror Parkwind kommer tilbake
Ocean24 har vært i kontakt med Parkwinds hovedkontor i Leuwen i Belgia, som foreløpig ikke vil svare på spørsmål og istedet viser til meldingen de publiserte fredag. Der skriver selskapet, som har fotfeste i Norge gjennom den forestående Sørlige Nordsjø II-utbyggingen, at beslutningen kommer etter en strategisk vurdering av mulighetene, i lys av den annonserte støtteordningen og den reviderte rammen for ordningen.
– Parkwind har allerede tydelig tilstedeværelse i Norge med det første norske bunnfaste havvindprosjektet, Sørlige Nordsjø II, i tillegg til flere andre prosjekter internasjonalt. De har vært klare på at de er interessert i det norske markedet, så vi regner med å se dem tilbake ved fremtidige utlysninger, sier Rune Klausen, CEO i interesseorganisasjonen Nasjonalt kompetansesenter for havvind til Ocean24.