Seagust har fått ny medeier og bekrefter overfor Ocean24 at de fortsatt er interesserte i Utsira Nord, men at de avventer avklaringer fra myndighetene før de bestemmer seg for å delta i auksjonen.
Seagust bekrefter at de fortsatt vurderer å delta i auksjonen om Utsira Nord. De venter nå på at betingelsene fra myndighetene blir avklart. Usikkerhet rundt markedssituasjonen og støtteordninger er årsaken til at selskapet foreløpig holder igjen.
– Vi har ikke sagt at vi ikke skal delta i auksjonen på Utsira Nord. Det kommer an på hvordan designet på konkurransen blir og hvilke betingelser som følger med. Vi er fortsatt interesserte og venter på å se hva det blir til, sier Simen Elvestad, administrerende direktør i Seagust i intervju med Ocean24.
Ny sveitsisk konsortiepartner
Swiss Life Asset Managers, som nå eier Seagust sammen med Ferd, er en betydelig europeisk aktør innen infrastrukturinvesteringer. Det sveitsiske selskapet, som har over 165 års erfaring og mer enn 2200 ansatte i Europa, kom inn på eiersiden da de kjøpte AFK sin 48,1 prosent eierandel i juli 2023. Swiss Life forvalter over 10 milliarder euro gjennom sin infrastrukturplattform, som ble etablert i 2011.
Marc Schürch, leder for fornybar energi i Swiss Life Asset Managers, uttalt i forbidelse med kjøpet at Norge har noen av de mest attraktive lokasjonene i Europa – kanskje globalt – for grønn energiomstilling. Selskapet har gjort 75 infrastrukturinvesteringer på tvers av sektorer som energi, transport og fornybar energi.
Selskapet gikk i 2022 inn i samarbeid med det svenske energiselskapet Vattenfall for å konkurrere om de kommende norske lisensene for utbygging av havvind. Vattenfall, som eies av den svenske stat, har betydelig erfaring med havvindprosjekter både i drift og under utbygging internasjonalt.
– Samarbeidet med Vattenfall er etablert, men prosjektorganisasjonen er demobilisert, derfor vi har vi begge blitt enige om å ta en ny vurdering når vi ser betingelsene, sier Elvestad.
– Ønsker kort tid mellom tildeling av areal og støtte
Elvestad forklarer at selskapet har forberedt et bud basert på tidligere kvalitative krav, men usikkerhet rundt markedssituasjonen og støtteordninger gjør at selskapet foreløpig holder igjen.
– Vi har et bud som ligger klart basert på de forrige kvalitative kravene, så det store spørsmålet er hvordan markedssituasjonen vil være når dette kommer, og hvordan forpliktelsene ser ut. Markedet har ikke gått riktig vei de siste årene, og det har tatt tid for norske myndigheter å komme videre, sier han.
Et av Seagusts hovedønsker er at tiden mellom tildeling av areal og avgjørelsen om hvem som får støtte, blir så kort som mulig.
– Vi ser for oss at tre aktører kan få tildelt areal, men at kun én av dem vil få støtte. En av tingene som er viktig for oss i vurderingen av Utsira, er blant annet å vite hvilke muligheter vi har dersom vi får tildelt areal, men ikke vinner første konkurransen om støtte, sier Elvestad.
Avventer ESA-godkjenning
Elvestad uttrykker også at de er spent på avklaringen fra ESA og håper at prosessen snart blir ferdig.
– Det er interessant at ESA-prosessen har tatt så lang tid. Myndighetene har holdt kortene tett til brystet, men vi håper godkjenningen kommer snart, sier han.
Når det gjelder samarbeid med andre leverandører, er Seagust tilbakeholden med å dele detaljer.
– Ikke som vi har gått ut med. Vi har noen ting som vi har holdt litt for oss selv, ting som vi mener vil gi oss noen konkurransemessige fortrinn. Men det hadde vi ikke tenkt til å fortelle noe om før vi eventuelt leverer inn et bud.
Mens prosessen rundt Utsira Nord pågår, har Seagust rettet noe av oppmerksomheten mot andre prosjekter.
– Etter at Arendals Fossekompani solgte seg ut i sommer, har vi fått inn Swiss Life Asset Managers. De ønsker at vi også ser på andre muligheter innen fornybar energi. Derfor har vi brukt tiden på å utvikle prosjekter innen andre områder, avslutter han.