Energidepartementet har i dag tilbudt ulike oljeselskaper 53 nye utvinningstillatelser på norsk kontinentalsokkel. Tildelingen er knyttet til konsesjonsrunden TFO 2024.
– Fortsatt utvikling av norsk sokkel er avgjørende for arbeidsplasser, verdiskaping og ringvirkninger fra petroleumsvirksomheten på fastlandet framover. Vi trenger nye funn for å legge til rette at Norge kan forbli en stabil og forutsigbar olje- og gassleverandør til Europa. Det er derfor svært positivt med så stor interesse for nytt leteareal, sier energiminister Terje Aasland.
Tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) er en årlig leterunde på norsk kontinentalsokkel. Den gjennomføres i henhold til et fast årshjul.
Det har i flere tiår vært leteaktivitet i størstedelen av det åpne, tilgjengelige letearealet på norsk kontinentalsokkel. De mest kjente petroleumsområdene på kontinentalsokkelen er omfattet av TFO-rundene. TFO-området omfatter i dag størstedelen av Nordsjøen, Norskehavet og en stor del av Barentshavet sør. Departementet foreslår å utvide TFO-området med 8 blokker i Norskehavet og 68 blokker i Barentshavet.
– I år foreslår vi å legge til 76 blokker til TFO-arealet. Det føyer seg inn i en lang praksis med forsvarlig, langsiktig forvaltning av våre petroleumsressurser for å sikre verdiskaping, arbeidsplasser og skatteinntekter for å finansiere velferdsordningene våre også i fremtiden, sier Aasland.
– Olje- og gassektoren er en utrolig viktig næring for Norge. Med dette fortsetter vi å legge til rette for utvikling i næringa også framover, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
De 53 utvinningstillatelsene som blir tilbudt i årets runde fordeler seg på Nordsjøen (33), Norskehavet (19) og Barentshavet (1).
Totalt får 20 oljeselskaper tilbud om andeler i en eller flere av disse tillatelsene. 13 selskaper blir tilbudt ett eller flere operatørskap. Det er knyttet et forpliktende arbeidsprogram til alle tillatelsene.
– Årets tildeling viser at selskapene på norsk sokkel fortsatt har stor tro på at det er mer å finne i nærheten av eksisterende olje- og gassinfrastruktur. Dette er viktig for den videre verdiskapningen», sier direktør for lisensforvaltning i Sokkeldirektoratet, Kalmar Ildstad
Tilbud gis til følgende selskaper (andeler/operatørskap):
A/S Norske Shell (1/1)
Aker BP ASA (19/16)
Concedo AS (3/0)
ConocoPhillips Skandinavia AS(3/3)
DNO Norge AS (13/4)
Equinor Energy AS (27/7)
Harbour Energy Norge AS (4/3)
INPEX Idemitsu Norge AS (8/2)
Lime Petroleum AS (1/0)
M Vest Energy AS (2/0)
OKEA ASA (8/2)
OMV (Norge) AS (4/3)
Orlen Upstream Norway AS(8/0)
Pandion Energy Norge AS (3/0)
Petrolia NOCO AS (5/3)
Source Energy AS (1/0)
Sval Energi AS (7/2)
TotalEnergies EP Norge AS (2/0)
Vår Energi ASA (16/5)
Wellesley Petroleum AS (3/2)