Ocean24s levende oversikt over selskaper og konsortier som har varslet at de vil delta i auksjonen om lisens i Utsira Nord.
Regjeringen planlegger å lyse ut nye områder for havvind jevnlig i årene fremover, med mål om å tildele areal for 30 GW innen 2040. Utsira Nord er en sentral, første del av denne satsingen, og myndighetene tar sikte på å tildele prosjektområder i 2025. Et viktig mål med prosjektet er at det skal bygge opp lokale leverandørkjeder.
Utsira Nord ligger utenfor kysten av Rogaland. Grunnet havdybden vil området bli bygget ut med flytende vindkraft. Fristen her var opprinnelig september 2023, men ble bare uker før fristen utsatt på ubestemt tid, trolig våren 2025. Utsira Nord er det andre området som går ut gjennom statlig utlysning, det første var Sørlige Nordsjø II. I mars 2024 gikk konsortiet Ventyr, bestående av belgiske Parkwind og IKEA-eier INGKA seirende ut, etter en auksjon mot et konsortium ledet av Equinor.
Vinneren får – på et per nå uavklart tidspunkt i fremtiden – tildelt et prosjektområde med en tidsavgrenset enerett til å gjennomføre en prosjektspesifikk konsekvensutredning og til å søke om konsesjon. Inntil nylig var det forventet at det skulle lyses ut to-tre lisenser på Utsira Nord, da statsbudsjettet ble lagt frem høsten 2024 ble det kjent at det skal lyses ut én lisens, med et tak på 35 milliarder kroner i subsidier. Prosjektet har blitt utsatt en rekke ganger, men det er nå en forventning om at det skal skje ting våren 2025.
Samtidig jobber Utsira kommune i sin ende for å sikre at kommunen kommer best mulig ut av havvindplanene. En rekke konsortier har de siste årene besøkt den lille øyen i havgapet, med mål om å kartlegge hvordan utbyggingsplanene kan bidra til lokal verdiskaping.
Vet du om endringer som påvirker oversikten? Tips oss på redaksjonen@ocean24.no
Vinnere av konkurransen vil på et senere tidspunkt få anledning til å delta i konkurranse om statsstøtte til prosjektene. Tildeling av prosjektområder vil før det foregå gjennom en konkurranse basert på kvalitative kriterier. De tre søkerne som samlet sett får høyest poengsum i den kvalitative konkurransen, vil tildeles hvert sitt prosjektområde. Søkeren med høyest poengsum vil få tildelt sitt foretrukne prosjektområde, søker med nest høyest poengsum vil få tildelt sitt foretrukne prosjektområde blant de gjenstående to prosjektområder og søker med den tredje høyeste poengsum vil få tildelt det siste prosjektområdet.
En rekke selskaper har posisjonert seg og gått sammen i konsortier, for slik å stille sterkere i konkurransen. Flere av disse konsortiene har igjen inngått – eller er i ferd med å inngå – intensjonsavtaler med leverandører, blant annet for å vise at de oppfyller myndighetenes kvalitative krav, som for eksempel om lokal tilhørighet og for å vise at de prioriterer å bygge opp verdikjeder.
Her er listen over konsortier og selskaper som har varslet at de vil delta i konkurransen:
Equinor / Vårgrønn
Statkraft
Var opprinnelig en del av et større konsortium. November 2024 ble det klart at Ocean Winds hadde trukket seg fra samarbeidet. Tidligere hadde også Mainstream Renewable Power, tidligere Aker Offshore Wind backet ut. Statkraft har bekreftet overfor Ocean24 at de fremdeles har ambisjon om å delta, hvorvidt de vil lete etter nye konsortiepartnere eller om de vurderer å søke alene er uavklart.
Blåse (Norsea Group / Parkwind / Copenhagen Infrastructure Partners / Hammerfest Energi / Varanger Kraft)
Parkwind og Norsea gikk seirende ut av auksjonen om Sørlige Nordsjø II, med Parkwind som ledende selskap i konsortiet Ventyr, der Norsea er strategisk partner.
Seagust (Ferd, Arendal Fossekompani, Vattenfall)
Skjoldblad (Norsk Havvind / TotalEnergies / Iberdrola)
Deep Wind Offshore / EdF
Deep Wind Offshore er et norsk havvind-selskap med en rekke prosjekter rundt i verden. For Utsira Nord har de inngått en intensjonsavtale med Moreld som leverandør av de flytende fundamentene.
NTE / RWE
RWE fortalte til Ocean24 i desember at de vurderer utlysningen. Det har i andre medier blitt spekulert i at de planlegger å droppe Utsira Nord.
Nordvegen Wind (Å Energi / Corio Generation)
UtsiraVIND (Source Galileo / Odfjell Oceanwind / Ingka Investmenst / Kansai)
Odfjell Oceanwind har utviklet sin egen flytende havvindturbin, kalt Deepsea Star. Flere av partnerne i UtsiraVIND står også bak konsortiet GoliatVIND, en flytende havvindpark som skal elektrifisere Goliat-feltet. Bak GoliatVIND står Source Galileo Norge (40%), Odfjell Oceanwind (20%), Kansai Electric Power (20%) og ERE (20%).
Siravind (Zephyr / RES Fornybar Norge)
EnBW
Var tidligere ledende i konsortiet Norseman.