Den siste tiden har flere konsortier og selskaper meldt at de ikke vil delta i Utsira Nord-auksjonen. Norwegian Offshore Wind forklarer hvorfor det er nok aktører igjen til å skape en god konkurranse.
Den siste tiden har flere selskaper og konsortier sagt at de ikke lenger vil delta i konkurransen om flytende havvind på Utsira Nord. Arvid Nesse, CEO i Norwegian Offshore Wind, har likevel sterk tro på at det er nok aktører igjen til å kunne få en god konkurranse om Utsira Nord.
– Slik jeg vurderer situasjonen nå, så er det nok konsortier og aktører igjen til å kunne gjennomføre en god konkurranse her. Det ble jo en god konkurranse om Sørlige Nordsjø II, selv om de bare stod igjen med to. Jeg tror det kommer til å stå igjen mange flere i konkurransen om Utsira Nord.
Ifølge Nesse, så er det fremdeles 11 konsortier som har planer om å by på Utsira Nord, og han forventer at en vil se en konsolidering der noen av dem slår seg sammen. For at å unngå flere dropper ut, mener han at en bør unngå flere forsinkelser.
– I utgangspunktet kunne jo Utsira Nord bli verdens første flytende vindpark, men nå ser det ut til at prosjektet i Skottland kommer tidligere. Så det jeg er opptatt av nå, er at en holder oppe både framdriften og attraktiviteten til Utsira Nord.
Synergier mellom olje, gass og havvind
Videre understreker han hvor viktig det kan være for norsk industri at Utsira Nord blir en av de tidligere flytende havvind-parkene.
– Erfaringene fra bunnfast havvind, som begynte på begynnelsen av 2000-tallet, viser at de aktørene som var med fra begynnelsen, fortsatt er dominerende. I tillegg la vi fram en rapport i oktober, gjort av Menon Economics, som viser at flytende havvind kan generere 62 000 arbeidsplasser i 2050. Dette vil jo da være en gradvis vekst, og det er gitt at en lykkes med å få på plass et hjemmemarked og en god internasjonal markedsandel.
Ytterligere knytter Nesse dette til en studie av Samfunnsøkonomisk Analyse, fra april i år, som anslår at en vil kunne miste 60 000 arbeidsplasser i olje- og gassindustrien fram mot 2050.
– Vi står foran en stor omstilling, og jeg tenker at omstilling til havvind er den minst smertefulle ettersom mye av den samme kompetansen og mange av de samme bedriftene som har jobbet innen olje og gass kan jobbe innen havvind.