Norsk leverandørindustri opplever for tiden en høykonjunktur, drevet av store prosjekter initiert av incentivordninger fra 2022. Denne aktiviteten sikrer sysselsetting de neste årene, men spørsmålet om hva som skjer etter 2028 henger som mørke skyer over bransjen.
I en samtale med Arctics Equity Researcher Lukas Daul tegnes et bilde av et marked i balanse, spesielt innen subsea-segmentet.
– Subsea og aktører som Aker Solutions er de som har det gøyest for tiden, etterspørselen etter båter og tjenester er høy, både innen olje, gass og offshore vind, sier Daul.
Havvind – et gryende segment
Det er en naturlig fordeling av prosjektene over tid, forklarer Daul. Han forteller videre at leverandørkjeden har ikke kapasitet til å levere alt samtidig, og oljeselskapene kan ikke håndtere uendelig mange prosjekter på én gang.
Overgangen til havvind er et annet tema som diskuteres. Mens flere aktører utforsker mulighetene, er det en forsiktig realisme i bransjen.
– Man må være realitetsorientert. Havvind har ikke tatt helt av i Norge ennå, og det påvirker hvordan vi sysselsetter folk og utstyr, legger Arctic-analytikeren til.
Fremtidige investeringer og usikkerhet
Når det gjelder fremtidige investeringer, peker Daul på behovet for klare signaler fra myndigheter og aktører. Store, selvstendige utbygginger ser foreløpig ut til å være satt på vent, mens mindre «tie-in»-prosjekter forventes å dominere.
Equinors ambisjon om å opprettholde produksjonen på norsk sokkel de neste ti årene gir likevel håp om stabil etterspørsel etter tjenester.
– Det store spørsmålet er: Hva kommer etter dette? Når dagens pipeline er ferdig, trenger vi påfyll, understreker Daul.
En balansert tilnærming
Til tross for usikkerhet, avslutter Daul med en forsiktig optimisme.
– Det er tydeligere nå enn for tre år siden at verden trenger mest mulig av både hydrokarboner og fornybart. Det ene kan ikke erstatte det andre over natten, sier han.
Omstillingen til fornybart skjer gradvis, og mens vi holder på med olje og gass, blir offshore vind større og større. Det gir rom for en balansert overgang, avslutter Daul.