Energidepartementet godkjente i dag utbyggingsplanen for oljefeltet Bestla.
Utbyggingsløsningen er en brønnramme på havbunnen som er koblet til Brage-plattformen. Det er planlagt to produksjonsbrønner, og olje og gass vil bli prosessert på Brage før videre transport gjennom eksisterende infrastruktur. Olje vil bli eksportert via rør til Oseberg og videre til Stureterminalen. Gass vil bli eksportert via rør til Statpipe og videre til Kårstø.
70 prosent skal gå til norske leverandører
Rettighetshaverne anslo ved innlevering av PUD i april i år at omtrent 70 prosent av investeringene i prosjektet vil gå til norske leverandører. Totale sysselsettingsvirkninger er beregnet til like under 2100 årsverk, der de største virkningene kommer i utbyggingsperioden.
– Det er viktig med nye utbygginger som Bestla-feltet. Det bidrar til god utnytting av eksisterende infrastruktur og kan også forlenge levetiden for Bragefeltet. Utbyggingen skaper samtidig verdier til fellesskapet og oppdrag som gir arbeid til leverandørindustrien, sier energiminister Terje Aasland (Ap).
Les også Ocean24s intervju med Knut Gjertsen, SVP Prosjekts & Technology i OKEA, for mer bakgrunn om satsingen med Bestla:
OKEA tok over som operatør for Bragefeltet i 2022 og har sidan da lyktest med å øke produksjonen fra feltet. Med Bestla-utbyggingen blir det også lagt et viktig grunnlag for forlenget levetid og økt lønnsomhet for Brage.
Investeringene i prosjektet er beregnet til rundt 6 milliarder 2024-kroner. Forventede utvinnbare ressurser er i utbyggingsplanen beregmet til rundt 3,8 millioner standard kubikkmeter (Sm3) oljeekvivalenter.
Forventet oppstart av produksjon fra feltet er i første kvartal 2027. Rettshavere i Beslta.feltet er OKEA ASA (operatør, 39,2788 prosent), DNO Norge AS (39,2788 prosent), Lime Petroleum AS (17 prosent) og M Vest Energy AS (4,4424 prosent).