Det norske teknologiselskapet Techouse og Ocean-Power har signert en samarbeidsavtale for å i fellesskap studere muligheten for å utvikle et flytende gasskraftverk med CO2-fangst på norsk sokkel.
– Et flytende kraftverk med mulighet for karbonfangst kan være et mye mer kostnadseffektivt og miljøvennlig alternativ til å forsyne offshoreplattformer med strøm fra land. Denne samarbeidsavtalen skal se på levedyktigheten til en slik løsning som vil være utstyrt med energigjenvinningsteknologien vår, sier Svein Helge Pettersen, administrerende direktør i Techouse.
Ocean-Power sitt gasskraftverk er basert på flytende installasjoner med en kraftpakke på 200-250 MW installert. Kraft leveres til nærliggende oljeplattformer og til strømnettet på land. Elektrisitetsproduksjonen er basert på Techouse sin «combined cycle»-kraftverk, mens CO2 fanges fra systemets eksos og injiseres deretter i en nærliggende geologisk formasjon, en rørledning, eller konvertert til væske og fraktes med skip for bruk eller permanent lagring.
Kraftverk på norsk sokkel
Hensikten med samarbeidet er å først gjennomføre studier på relevante lokasjoner på norsk sokkel. Deretter er ambisjonen å bli tildelt en kontrakt for å bygge et eller flere kraftverk som skal installeres på norsk sokkel.
Som del av samarbeidsavtalen har Ocean-Power utviklet og vil bygge, eie og operere et konsept som anvender naturgass fra eksterne kilder til å produsere elektrisitet med karbonfangst på en egnet installasjon.
– Samarbeidet vårt med Techouse er en mulighet for å levere en bærekraftig og svært effektiv kraftløsning. Ved å kombinere vår ekspertise med Techouse sin energigjenvinningsteknologi har vi som mål å demonstrere et flytende kraftverk som ikke bare imøtekommer energibehovene til offshoreplattformer, men også reduserer karbonfotavtrykket deres betraktelig, sier Erling Ronglan, administrerende direktør i Ocean-Power AS.
Techouse sitt bidrag til partnerskap er selskapets kompetanse og teknologi innen energigjenvinning basert på selskapets «combined cycle»-kraftverk. «Combined cycle» er en varme- og kraftløsning hvor overskuddsvarme fra gassturbiner brukes til å generere overopphetet damp. Dampen brukes deretter til å produsere strøm i en dampturbin, som leverer elektrisitet til offshoreplattformen. Resultatet er at det påkrevde kraftbehovet produseres med 22-25 prosent lavere drivstofforbruk sammenliknet med konvensjonelle løsninger hvor kun gassturbiner brukes for å produsere strøm og varme om bord en offshoreinstallasjon.
– Løsninger for karbonfangst og -lagring krever energi. Vår teknologi for energigjenvinning er derfor perfekt i kombinasjon med CCS, legger Svein Helge Pettersen til.
Partnere på plass
Ocean-Power har tidligere inngått tilsvarende samarbeidsavtaler med andre strategiske partnere som deler intensjonen om å bidra til å utvikle et flytende gasskraftverk med CO2-fangst og -lagring.
– Sammen med Techouse og våre andre strategiske samarbeidspartnere er vi i en unik posisjon for å utvikle et banebrytende flytende kraftverk med CO2-fangst og -lagring. Dette partnerskapet styrker innovasjonsevnen vår og muligheten for å implementere bærekraftige energiløsninger som er avgjørende for offshore energiproduksjon i fremtiden, konkluderer Erling Ronglan.
Techouse designer, utvikler og produserer varmegjenvinningsløsninger for offshorebruk samt komplette og skreddersydde vannbehandlingsløsninger for nåværende og nye energisegmenter. Selskapet hovedkontor er i Stavanger. I tillegg har selskapet ytterligere kontorer i Norge, Kina, Skottland og Vietnam.