I over to år har den flytende havvindturbinen TetraSpar på METCentre utenfor Karmøy blitt overvåket av et fuglekamera. Det er ikke fanget opp noen kollisjoner.
Det er det norske selskapet Spoor som står bak fuglemonitoreringen. Siden januar 2022 har de kartlagt fugleaktivitet på den flytende havvindturbinen ved Marin Energi Testsenter (METCentre) som er installert vel en mil fra kysten av Karmøy.
Kameraene har fanget opp over 21 000 passeringer av fugl siden monitoreringen startet. Overvåkingen og analysene er gjort i samarbeid med Naturmangfoldsavdelingen i Multiconsult. I oktober 2023 ble det gjort en justering av utstyret som enda bedre skulle fange opp eventuelle kollisjoner. Heller ikke etter justeringen er det registrert en eneste kollisjon.
– Dette er svært positive resultater. Analyser av fugl og deres bevegelsesmønster er viktige for industrien i satsingen videre på havvind i Norge. Kunnskapen vi nå har fått på bordet gjennom dette prosjektet blir verdifull for forståelse for sameksistens mellom fugl og vind, sier leder for METCentre og Norwegian Offshore Wind, Arvid Nesse, og understreker:
– Dette er en ny norsk teknologi som vi er stolte av å være involvert i. Utviklingen videre vil se på å forbedre oppløsning for økt deteksjon, bedre automatisert artsidentifikasjon og sporing av atferdsendringer i flyaktivitet.
Den omfattende kartleggingen av fugl er den første i sitt slag i Norge. Dataen som er samlet inn danner et solid bilde av hvilke arter som passerer turbinene og hvordan de beveger seg. Monitoreringen viser fuglenes bevegelsesmønster rundt turbinene over tid.
METCentre ligger tett på området hvor Norges første flytende storskala havvindpark Utsira Nord skal bygges ut.
– Dette er Norges to første havvindturbiner, og vi er glade for at disse brukes til å øke kunnskapen om sameksistens, sier Nesse.
METCentre har fått innvilget konsesjon slik at det blir mulig å installere til sammen sju ulike flytende teknologier for fornybar energiproduksjon. Testsenteret er involvert i flere forskningsprosjekter på natur, miljø og marint liv, samt forskning på fugl.
– Vi i industrien har selv et stort ansvar for å få frem ny kunnskap og motvirke feilinformasjon. Vi ønsker derfor å åpent dele resultater fra forskningen vi er involvert i, understreker Nesse.
Spoor kan bekrefte at kollisjoner mellom havvindturbiner og fugl sjelden inntreffer.
– Data samlet ved METCentre, etter pålegg fra NVE, har gitt verdifull innsikt i hvordan fugler samhandler med flytende havvindturbiner. METCentre viser seg også som et ideelt sted for utvikling av ny vindteknologi, da det gir oss en unik mulighet til å verifisere og forbedre våre KI-løsninger under virkelige forhold, sier CEO i Spoor, Ask Helseth.