Windport i Mandal er valgt som sammenstillings- og utskipingshavn for de første installasjonene til Sørlige Nordsjø II.
– Vi er utrolig stolte over å bli valgt som stedet for sammenstilling og utskiping i denne aller første fasen av utviklingen av havvind i Norge. Vi håper dette er starten på mange flere oppdrag innen havvindindustrien, sier Turid Storhaug, administrerende direktør i Windport.
Windport i Mandal er dermed havnen som har fått det prestisjetunge, første oppdraget til Sørlige Nordsjø II.
– Dette er en inspirerende start. Vi satser veldig på havvind og håper å kunne tilby alt som trengs for å bygge Sørlige Nordsjø II. Vår nærhet til feltet er en kjempefordel. Så må vi også bygge infrastruktur og kompetanse fremover. Da tror vi utbyggerne kommer til Mandal, sier Storhaug.
Parkwind-sjefen: Agder er vertsfylke for Sørlige Nordsjø II
– Jeg ser på Agder som et vertsfylke for Sørlige Nordsjø II. At Agder ligger nærmest Sørlige Nordsjø II er én ting, noe annet er de tjenestene og den kompetansen som Agder tilbyr. Jeg tror Agder kommer til å få stor glede av utbyggingen av Sørlige Nordsjø II, sier Anne Knausgård, landssjef i Parkwind.
Parkwind er den største eieren og den utøvende parten i konsortiet Ventyr, som vant den første lisensen til å havvind i Norge. Knausgård besøkte Windport onsdag ettermiddag for å se nærmere på det aller første utstyret som skal plasseres på feltet.
Det er Ventyrs leverandør, AKROCEAN, som har valgt Windport som base for sammenstilling og utskiping av overvåknings- og måleutstyr til Sørlige Nordsjø II. De siste ukene har et fransk, irsk og et norsk team jobbet i Mandal for å sammenstille to bøyer som skal måle vær og vind, og overvåke livet i og på havet, der hvor vindparken skal komme.
– Krever fagfolk i mange ulike bransjer
Den ene «bøyen» er i praksis en liten farkost proppet med høyteknologi og tildekket av solcellepaneler. Snart skal den slepes ut og plasseres på Sørlige Nordsjø II-feltet ca 190 kilometer sørvest for Mandal.
– Vi skal samle inn mye data før de første vindturbinene installeres. Vi har mye vi skal lære for å ta gode valg, sier Knausgård.
Hun understreker at utbyggingen skaper store muligheter for regionen.
– Verdien ligger ikke bare i det som skjer i havet, men også det som skjer på land. En stor operasjon som Sørlige Nordsjø II krever fagfolk i mange ulike bransjer. Her er det store muligheter for det lokale næringslivet, sier Knausgård.