Kompetansehevingsprosjektet Springbrett skal etablere et vindkraftverk med 5-8 vindturbiner på land som skal fungere som en viktig nasjonal arena for utdanning, forskning og utvikling innen vindkraftsektoren med et fokus på havvind.
Nasjonalt kompetansesenter for havvind har inngått et strategisk samarbeid med Norsk Vind (NVAS) om kompetansehevingsprosjektet Springbrett som skal etablere en læringsarena på Agder for den nasjonale havvindsatsingen.
Prosjekt Springbrett skal være et fullskala vindkraftanlegg som samtidig fungerer som en arena hvor både utdanningsinstitusjoner og havvindnæringen kan å bygge den kompetansen som er nødvendig for å posisjonere seg i et nasjonalt og internasjonalt havvindmarked. Vindturbinene vil stilles til rådighet for bruk i undervisning samt forsknings- og utviklingsprosjekter, og produksjons- og tilstandsdata vil gjøres åpent tilgjengelig for å bidra til økt innovasjon i sektoren.
Det er lagt som en forutsetning for prosjektet at vindturbinene etableres ved grå arealer, altså regulerte industriområder, motorveier eller andre sterkt berørte områder. Etter en grundig gjennomgang av mulige arealer jobbes det nå videre med to aktuelle areal: Støleheia i Kristiansand og Omre Næringspark i Grimstad. Begge områdene er lokalisert tett på Universitetet i Agder og andre sentrale kompetansemiljø i regionen.
En etablering av prosjektet vil også gi om lag 150 GWh med ny fornybar kraft til næring og husholdninger. Denne kraften vil bidra til ytterligere elektrifisering, utslippskutt og konkuransekraft i industrien, og vil på den måten bidra ytterligere til en grønn omstilling av samfunnet.
Stor betydning FoU- og innovasjonsprosjekter
I prosjektet deltar blant annet Agder Fylkeskommune, NORCE, Mechatronics Innovation Lab, Origo Solutions, Meventus, Southwind, Nymo AS og Vinje Industrier.
– Vi i Nasjonalt kompetansesenter for havvind er med som en partner i Prosjekt Springbrett for å legge til rette for økt kompetanseutvikling for havvindsatsingen i Norge, sier Rune Klausen, CEO i Nasjonalt kompetansesenter for havvind.
Anlegget vil bli av stor betydning for FoU- og innovasjonsprosjekter, samtidig som det vil fungere som et trenings- og opplæringsanlegg for utdanning av både ingeniører og fagarbeidere i havvindsektoren.
– Gjennom vår omfattende erfaring med utbygging og drift av vindkraft på land, ser vi at kompetansebygging er helt essensielt for å skape bærekraftige verdikjeder i næringen. I Prosjekt Springbrett bygger vi en infrastruktur som er designet for å understøtte de kompetansebehovene som vi vet at havvindnæringen vil trenge, sier Per Ove Skorpen, daglig leder i Norsk Vind.
Prosjektet er et viktig skritt i arbeidet med å bygge en sterk havvindsektor i Norge, og vil bidra til å tette kunnskapsgapet og fremme en bærekraftig og innovasjonsdrevet utvikling i bransjen. Gjennom Springbrett vil Nasjonalt kompetansesenter for havvind og Norsk Vind legge til rette for kompetansebygging på tvers av akademia og næringsliv, samt utvikling og utprøving av nye teknologier.
– Det er essensielt at fagarbeidere, vindkraftstudenter og -forskere får øve seg på ekte vindturbiner i utdanningen slik at de får relevant kompetanse, sier Klausen.
– Erfaringene fra Prosjekt Springbrett vil ikke bare bidra til nasjonal kompetanseheving, men også til et norsk konkurransefortrinn. Vi oppfordrer derfor flere regioner i Norge til å gjøre lignende tiltak, sier Klausen.