DNV har en nøkkelrolle i et nytt EU-prosjekt som skal utvikle retningslinjer for hvordan vindparker til havs kan designes uten å skade livet i havet. Målet er å bevare det biologiske mangfoldet samtidig som man satser på fornybar energi.
NIVA står i spissen for NiD4OCEAN, et prosjekt som kombinerer utbygging av offshore vindkraft med beskyttelse av marin biodiversitet. Prosjektet vil fokusere på Nordsjøen, Østersjøen og det vestlige Middelhavet.
– Utbyggingen av fornybar energi til havs er nøkkelen til å nå de ambisiøse målene for avkarbonisering på regionalt og globalt nivå. Denne utvidelsen kan imidlertid komme i konflikt med målene om å bevare det biologiske mangfoldet, sier Marta Moyano, prosjektkoordinator for NiD4OCEAN.
Prosjektet involverer 13 partnere fra åtte land, deriblant Equinor og DNV fra Norge. Gjennom tverrfaglig samarbeid vil man utvikle løsninger for beslutningstakere, industriledere og havforvaltere.
– DNV er glade for å bidra til NiD4OCEAN-prosjektet ved å utvikle anbefalinger til standarder for naturinkluderende design, sier Bente Pretlove, visepresident og programdirektør i DNV.
Prosjektets mål
- Øke bevisstheten: Fremheve viktigheten av å prioritere løsninger som både er til fordel for biologisk mangfold og avkarbonisering.
- Kartlegging og innovasjon: Identifisere eksisterende løsninger og fremme samskaping av nye naturinkluderende design og naturbaserte løsninger for infrastruktur for fornybar energi til havs.
- Nytte- og risikovurdering: Evaluering av biologiske, sosioøkonomiske og sosiale fordeler og risikoer ved naturinkluderende design for havvindparker.
- Retningslinjer for implementering: Gi vitenskapsbaserte anbefalinger for valg, utplassering og overvåking av naturinkluderende design.