Lekkasjene om subsidietak på 35 milliarder og reduksjon av Utsira Nord fra to til ett prosjekt bekreftes i dagens statsbudsjett. Samtidig loves det jevnlige havvind-utlysninger fremover.
Regjeringen vil satse videre på utvikling av flytende havvind på norsk sokkel, og tar sikte på å lyse ut nye områder for havvindproduksjon allerede neste år. I statsbudsjettet for 2025 foreslår de et støtteprogram på 35 milliarder kroner øremerket flytende havvind i områdene Vestavind F og Vestavind B.
Energiminister Terje Aasland understreker at teknologien for flytende havvind fortsatt er umoden og kostbar, og at statlig støtte derfor er nødvendig for å få fart på utviklingen.
– Norge har et enormt potensial for flytende havvind på sokkelen. Støtteprogrammet legger til rette for mer kraft til Norge og et nytt industrieventyr, sier Aasland.
Regjeringen har tidligere uttalt en ambisjon om å tildele prosjektområder for 30 GW havvindproduksjon innen 2040. Som et ledd i dette arbeidet har innretningen av støtteprogrammet for Vestavind F og B nylig vært på offentlig høring.
Planlegger jevnlige utlysningsrunder
Etter neste års utlysningsrunde er planen å gjennomføre jevnlige nye runder og støttekonkurranser frem mot 2040.
Aasland påpeker at den videre satsingen forutsetter tilgang på areal, men gleder seg over å se at leverandørbedriftene er ivrige etter å komme i gang.
NVE er i gang med strategiske konsekvensutredninger av 20 havområder som kan være aktuelle for vindkraft. Utredningene for Vestavind F, Vestavind B og Sørvest F skal etter planen ferdigstilles i november i år, mens de resterende 17 områdene skal utredes innen juni 2025.
Offshore Norge: – Oppretthold leteaktiviteten
Flere har i dag reagert på størrelsen på statsbudsjettet. Offshore Norge undersreker at hvis vi fortsatt skal sikre energileveranser til Europa og arbeidsplasser og inntekter til Norge, må leteaktiviteten opprettholdes.
– For 2025 venter regjeringen en netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten på 643 milliarder kroner. Dersom ikke dette bidraget til fellesskapet skal falle dramatisk, er det nødvendig å fortsette å lete etter olje og gass, og ikke bremse eller stoppe leteaktiviteten, slik flere stortingspartier har tatt til orde for de siste ukene, sier direktør for næringspolitikk hos Offshore Norge, Torbjørn Giæver Eriksen
– Dette er et grått budsjett
Interesseorganisasjonen Fornybar Norge er imidlertid kritisk til at statsbudsjettet ikke inneholder mer offensive satsinger på fornybar energi.
– Havvindutbyggingen på Utsira Nord er redusert fra to til ett prosjekt. Dette er et grått budsjett. Disse rammevilkårene vil neppe bidra til å nå Norges klimamål eller industrimål, sier leder Åslaug Haga.
Hun etterlyser også mer konkrete planer for kommende utlysningsrunder, og mener Stortinget bør slå fast at det kommer minst én utlysning av flytende havvind også i 2025-runden.
– Dette er nødvendig for å skape trygghet for en industriell oppbygging av flytende havvind i Norge for utbyggere, leverandørindustri og havner, som står på terskelen til å investere store beløp i norsk havvind, sier Haga.
Fornybar Norge savner også tiltak for å styrke saksbehandlingskapasiteten i NVE og Energidepartementet, og for å avklare rammevilkårene for landbasert vindkraft.