Til tross for ambisiøse mål og økende aktivitet i havvindsektoren i Europa, sliter leverandørindustrien med å holde tritt. Lange ventetider på kritiske komponenter kan bremse den nødvendige veksten i bransjen. Ocean24 har tatt en prat med Executive Vice President i Norwegian Energy Partners, Jan Buttle-Ulvin.
Europas satsing på havvind har skutt fart det siste året, med flere tildelinger av prosjekter i land som Nederland, Frankrike, Tyskland, Belgia og Danmark. Utviklingen sees i sammenheng med Europas behov for å sikre energiforsyningen i kjølvannet av krigen i Ukraina.
– EU er, på grunn av krigen i Russland, nødt til å bare kjøre på. Det gjør det mye mer aggressivt innenfor EU, og man får ting gjort, sier Executive Vice President i Norwegian Energy Partners, Jan Buttle-Ulvin til Ocean24.
Økende aktivitet
Rapporter viser en jevn økning i aktiviteten knyttet til havvind. Både når det gjelder utbygging av rørledninger og tildelinger av nye prosjekter, er trenden tydelig oppadgående.
– Hvis vi ser på pipelines og tildelinger, så er det en konstant økning hvert kvartal basert på de rapportene vi får. Noen land henger kanskje ikke med på de ambisiøse, hårete målene, så vi prøver å tone ned litt og se mer på prosjektrelaterte mål innenfor 2030, forteller Buttle-Ulvin.
– Leverandørindustrien henger etter
Mens politikerne setter ambisiøse mål, sliter leverandørindustrien med å holde tritt med den raske utviklingen. Dette gjelder særlig den maritime delen av havvindindustrien.
– Problemet er at leverandør- og forsyningskjeden ikke klarer å vokse fort nok. Den maritime delen av havvinden vokser ikke like fort som målene tilsier. For transformatorstasjoner er det nå flere års ventetid, påpeker bransjekjenneren.
Utfordringene i leverandørkjeden kan i verste fall bremse den nødvendige veksten i sektoren, og det etterlyses nå støtte for å styrke denne delen av industrien.
Til tross for utfordringene, er utsiktene for havvind i Europa fortsatt positive. Bransjen forventer fortsatt vekst i årene som kommer, drevet av behovet for å nå klimamålene og sikre energiforsyningen i Europa.