Stavanger-baserte Oceaneering har sikret en kontrakt verdt flere millioner dollar fra det amerikanske forsvarsdepartementets innovasjonsenhet (DIU). Kontrakten innebærer bygging av en autonom undervannsfarkost (AUV) i Freedom-serien samt etablering av et kontrollsenter på land for US Navy.
Tildelingen er et resultat av Oceanerings evne til å overføre teknologi opprinnelig utviklet for offshore energibransjen til andre markeder, inkludert forsvarsindustrien. Farkosten vil bli produsert ved Oceanerings anlegg i Morgan City, Louisiana.
– Oceaneering er glade for å samarbeide med DIU og US Navy. Denne kontrakten lar oss levere kommersiell teknologi drevet av energibransjens behov til det amerikanske forsvarsdepartementet for å adressere sikkerhetsbehov under vann, sier Peter Buchanan, senior direktør for Oceanerings Subsea Robotics-segment.
Kan dra nytte av global rekkevidde
Oceaneering har operert kommersielle undervannssystemer fra kontrollsentre på land siden 2015, og har utført over 120 000 timer med fjernstyring til dags dato. Den nye kontrakten vil bringe denne kommersielle kapasiteten til US Navy.
– Vår globale tilstedeværelse og verdensomspennende forsyningskjede gjør at Oceaneering kan opprettholde 99% oppetid for verdens største flåte av arbeidsklasse undervannsroboter. Vi kan dra nytte av eksisterende fasiliteter og forsyningskjeder for å produsere farkoster i stor skala, slik vi har gjort og fortsetter å gjøre for energibransjen, sier Martin McDonald, senior visepresident for Subsea Robotics i Oceaneering.
Bygger på offshoreteknologi
Freedom-serien med AUV-er er opprinnelig utviklet for inspeksjon, vedlikehold og reparasjonsoppgaver i olje- og gassindustrien. Farkostene kan operere i dybder ned til 6000 meter og har en rekkevidde på over 200 kilometer.
Ved å tilpasse denne teknologien til militære formål, kan Oceaneering bidra til å styrke US Navys evne til å utføre undersøkelser, overvåking og andre oppdrag under vann, uten å sette menneskeliv i fare.
Oceaneering har lang erfaring med å levere høyteknologiske løsninger til energibransjen, med spesiell vekt på undervannsoperasjoner. Selskapet har over 9000 ansatte fordelt på 27 land, og tilbyr tjenester som spenner fra ingeniørdesign og -analyse til produksjon, installasjon og drift av avanserte systemer.
Kontrakten med US Navy viser hvordan teknologi fra olje- og gassindustrien kan ha overføringsverdi til andre sektorer, og bidra til innovasjon også utenfor energifeltet.