Frida Mattson er konsulent innen flytende havvind hos DNV, her deler sine tanker om fremtiden for havvindsektoren med Ocean24.
Med en mastergrad i marin teknologi fra NTNU og bred erfaring innen marked- og teknologi-analyse, samt kostnadsvurderinger for flytende havvind, er Mattson en sentral stemme i DNVs satsning på offshore vindenergi.
Flytende havvindindustrien har utviklet seg raskt de siste årene, men ifølge Mattson står sektoren nå overfor flere viktige utfordringer. Den største er forsinkelser i prosjektutvikling, som har ført til et skifte i når vi kan forvente store kostnadsreduksjoner.
– Vi ser allerede noen forsinkelser sammenlignet med tidligere prognoser. Flere prosjekter som opprinnelig var planlagt å være operative innen 2030, har nå blitt skjøvet frem mot midten av 2030-tallet. Disse forsinkelsene påvirker ikke bare tidslinjene for nye installasjoner, men også industrien som helhet. Jo senere prosjektene realiseres, desto senere kan vi dra nytte av lærdommene som følger med slike komplekse installasjoner. Dette forsinker hele læringskurven for sektoren, og dermed også kostnadsreduksjonene, sier hun.
Standardisering – Nøkkelen til Fremgang
Mattson mener at for å skalere opp flytende havvindparker, er standardisering av teknologi avgjørende.
– Vi ser fortsatt mange flytende vindkonsepter i utvikling, men behovet for standardisering og forenkling er tydelig. Færre konsepter og en mer strømlinjeformet produksjon vil ikke bare redusere kostnadene, men også sikre kvaliteten i produksjonslinjen, forklarer hun.
DNV spiller en viktig rolle som tredjepart i å sikre at prosjektene oppfyller kvalitetskravene. Men Mattson påpeker også at det må etableres felles internasjonale regulatoriske rammeverk for å redusere risikoen i prosjektene.
Nye markeder for havvind
Europa vil være et viktig marked innen flytende havvind, og Mattson forventer at regionen vil beholde denne posisjonen i fremtid. I tillegg trekker hun frem Kina som en betydelig aktør, spesielt innen bunnfaste turbiner.
Andre regioner som USA, med prosjekter i både Maine og California, og Sør-Korea nevnes også som potensielle vekstmarkeder for flytende havvind i nær fremtid.
For at havvind skal forbli en viktig del av energimiksen, må den kunne konkurrere med andre energikilder. Hun påpeker at selv om solenergi og landbasert vind ofte er billigere, vil flytende vind fortsatt ha en viktig rolle i spesifikke områder.
– Til syvende og sist konkurrerer flytende havvind med alle andre teknologier som produserer elektrisitet. Men i spesifikke områder, som langs kysten av California, ser vi at flytende vind kan være en viktig bidragsyter. Det er mindre konkurranse om plass offshore, og energiproduksjonen skjer nær der folk bor, forklarer hun.
Selv om utfordringene er mange, er mulighetene for fremgang også store. Med riktige investeringer, global standardisering og fortsatt teknologisk utvikling, vil havvind fortsette å spille en nøkkelrolle i den globale energimiksen.
– De neste årene blir avgjørende for hvordan vi kan utnytte potensialet til flytende havvind. Beslutningene som tas nå vil påvirke hvor raskt industrien kan vokse og lære, samt hvor effektive vi blir på å redusere kostnadene og standardisere teknologien, sier Mattson.