Danske energimyndigheter har vedtatt en omfattende plan for utbygging av havvind i den danske delen av Nordsjøen. Planen, kalt Nordsjøen I, legger til rette for vindparker med en samlet kapasitet på mellom 5 og 17,5 GW.
Energistyrelsen, som tilsvarer det norske Olje- og energidepartementet, har gjennomført en strategisk miljøvurdering av planen. Basert på denne vurderingen og innspill fra høringsrunder er planen nå endelig vedtatt.
Bygges minimum 20 kilometer fra kysten
Planområdet for Nordsjøen I er delt i to delområder og dekker totalt 2158 kvadratkilometer. Vindparkene skal bygges minimum 20 kilometer fra den jyske vestkysten.
I første omgang legger planen opp til nettilknytning for minimum 3000 MW i transformatorstasjonene Idomlund og Endrup. Dette tilsvarer strømforbruket til 3 millioner danske husstander.
Den endelige kapasiteten i Nordsjøen I vil avhenge av prosjektene som vinner frem i kommende utbyggingsrunder. Miljøvurderingen opererer med et minimums- og maksimumsscenario på henholdsvis 5000 og 17445 MW.
Første utbyggingsrunde i gang
De tre første delprosjektene i Nordsjøen I, kalt A1, A2 og A3, ble lyst ut 22. april i år som del av en større utbyggingspakke på 6000 MW. Fristen for å levere bud er satt til 5. desember 2024.
Vinnerne av denne første utbyggingsrunden må deretter gjennomføre mer detaljerte miljøkonsekvensutredninger for sine prosjekter. Målet er at de tre første vindparkene skal være i drift innen utgangen av 2030.
Energistyrelsen har foreløpig ikke satt i gang utbyggingsrunder for delområde 2 i Nordsjøen I.
Skal trappe opp utbygging av havvind
Vedtaket av Nordsjøen I-planen markerer et viktig steg på veien mot Danmarks mål om 100 prosent fornybar strømforsyning innen 2030.
Danmark har allerede bygget ut betydelig med havvind, men skal trappe opp ytterligere i årene som kommer. Vindparkene i Nordsjøen, sammen med prosjekter i Østersjøen og Kattegat, vil spille en nøkkelrolle i denne satsingen.
Ved siden av Nordsjøen I jobber danske myndigheter også med en egen plan, Nordsøen II, for ytterligere havvindutbygging lenger ut fra kysten. Denne er foreløpig på et tidligere stadium.
Danske Energinet skal stå for utbyggingen av nett og ilandføringsanlegg i forbindelse med Nordsjøen I. Selskapet har parallelt med Energistyrelsen gjennomført egne miljøvurderinger for disse delene av prosjektet.