Olje- og gasselskapet OKEA har inngått en avtale om å selge sin 15 prosents eierandel i Yme-lisensen til Lime Petroleum. Salget skjer til en kontant vederlag etter skatt på 15,65 millioner dollar.
OKEA har vært partner i Yme-lisensen i flere år, men har nå besluttet å forlate det de beskriver som et ikke-kjerneområde med en relativt liten eierandel.
– Dette salget gjør at OKEA kan fokusere finansielle og menneskelige ressurser på våre kjerneområder, sier Svein J. Liknes, administrerende direktør i OKEA, i en kommentar.
Turbulent historie
Yme-feltet har en lang historie preget av både oppturer og nedturer. Feltet startet produksjon første gang i 1996, men ble stengt i 2001 på grunn av lav oljepris.
I 2007 ble Yme det første nedstengte feltet som ble vurdert gjenåpnet, men utbyggingen ble preget av problemer. En ny utbyggingsplan ble godkjent i 2018, og produksjonen startet opp igjen i oktober 2021.
Bare uker etter oppstarten ble det imidlertid oppdaget høye konsentrasjoner av olje i det produserte vannet, og feltet måtte stenges ned på nytt – før produksjonen etter hvert kom i gang igjen.
Avtalen med Lime Petroleum
I tillegg til det kontante vederlaget på 15,65 millioner dollar, vil Lime Petroleum overta alle fjerningsforpliktelser knyttet til Yme-feltet.
Lime vil også betale OKEA et vederlag etter skatt på 9,2 millioner dollar i 2027. Dette beløpet vil bli tilbakebetalt til Lime i fire like store avdrag etter hvert som fire forhåndsdefinerte faser av avviklingen av feltet blir fullført.
Etter transaksjonen forventer OKEA å bokføre en regnskapsmessig gevinst etter skatt på mellom 150 og 250 millioner kroner. Selskapets produksjon i 2024 vil bli redusert med 3.000 til 3.500 fat oljeekvivalenter per dag.
Må godkjennes av myndighetene
Avtalen er betinget av godkjenning fra norske myndigheter og forventes å bli gjennomført før utgangen av 2024.
Yme er lokalisert i den sørøstlige delen av norsk sektor i Nordsjøen, 130 kilometer nordøst for Ula-feltet.
Rettighetshavere i Yme-lisensen er Repsol Norge (55 prosent og operatør), PGNiG Upstream Norway (20 prosent), Lime Petroleum (10 prosent) og OKEA (15 prosent). Etter transaksjonen vil OKEA tre ut av lisensen, mens Lime vil øke sin andel til 25 prosent.