Per Erik Holsten er nyutnevnt global president for ABB Energy Industries og midlertidig leder for ABB Northern Europe. Han deler i dette intervjuet med Ocean24 sine perspektiver på utviklingen av oljeindustrien på norsk sokkel og ABBs rolle i energiomstillingen.
Holsten har med sine snart 40 år i bransjen vært i industrien siden 1986.
– På midten av 80-tallet var fokuset på plattformkonstruksjon og hydrokarbonproduksjon, å få mest mulig produksjon og sørge for at Norge ble en oljenasjon. Dette skiftet dramatisk etter Piper Alpha-ulykken i 1988 som krevde mange menneskeliv. Denne tragiske hendelsen førte til økt vektlegging av sikkerhet. Utover 90-tallet så ser vi at industrien setter fokus på mer automatisering, effektivitet, produktivitet, oppetid og vedliikeholdsdata.
Industrien er nå inne i en ny era med fokus på energiomstilling. Ocean24 møter Holsten under årets ONS, der han forteller hvordan energimessen har utviklet seg sammen med industrien.
– Hvis du ser det opp mot ONS, så gjenspeiler det ganske bra hvordan fokuset har endret seg. Tidlig i min karriere var det mye mer utstyr som sto plassert på de forskjellige standene. Der så du alt fra store ventiler til tanker til alt mulig rart. Nå er utstyrsmengden blitt mer begrenset og det er mye viktigere å vise frem kompetanse og teknologi.
140 års erfaring
Gjennom 50 år med olje har ABB vært med fra start til dagens rolle som en stor industriell aktør. Holsten understreker at kompetansen og utstyret utviklet gjennom årene er helt overførbare til den nye æraen av energiomstilling.
– Vi startet på 1800-tallet og har utviklet butikken vår gjennom innovasjon og teknologiutvikling. De komponentene og den teknologien vi har utvikla gjennom de tidene er relevante for dagens næring. Det er ikke sånn at det er et stort gap mellom det vi trenger av utstyr og kompetanse til energiomstillingen fra der vi kommer fra i industrien. Tvert imot er dette helt overførbart til den nye tiden vi er inne i.
For Holsten er det avgjørende for utviklingen videre å dra veksel på erfaringer fra tidligere.
– Det er jo bra at vi kan bruke all den kompetansen, ressursene og kapasiteten som sitter i Norge til å være med og bidra til en grønnere verden.
Viktige lærdommer
Ifølge Holsten er den viktigste lærdommen fra 50 år med norsk oljeindustri verdien av samarbeid.
– I et relativt lite land som Norge er det avgjørende at alle aktører spiller på lag for å få ting effektivt på plass. Jeg tror det viktige for oss i Norge både i den perioden vi har vært igjennom for olje og gassindustrien, men også den perioden vi skal igjennom for å få mer fornybar inn i nettet. Vi har et ganske stort nettverk av leverandørindustri som skal være med og dra det lasset.
ABB-sjefen mener det er flere som har stått i spissen for velykket samarbeid på norsk sokkel de siste 50 årene.
–Jeg må berømme Equinor, Aker BP og Statkraft som sørger for at vi spiller på lag. Det syns jeg er en bra egenskap med den norske industrien, at vi har lært oss at det å spille på lag, det gir effektivitet, det gir løsninger, det gir hastighet, og det gir bruk av kompetanse på en bra måte.
Flere spennende prosjekter
Som en del av den nye perioden bransjen nå er inne i, spiller elektrifisering av sokkelen en sentral og viktig rolle av reduksjonen av karbonutslipp i Nordsjøen. ABB har vært med på elektrifiseringen av flere plattformer.
– ABB har vært med på Oseberg, Valhall, og delvis Troll og Hammerfest LNG-anlegget, Og så har vi karbonfangstprosjektet Northern Lights, som er et kjempestort karbonfangstprosjekt. Vi fjerner da 4,5 millioner tonn med CO2 fra jordens overflate. I tillegg er vi involvert i offshore vindprosjekter som Doggerbank i Storbritannia.
– Nå er spørsmålet hvordan vi skalerer opp. Det er det som er det store dilemmaet og problemstillingen. Hvordan skal vi levere sånn at både utslippsmessig og i forhold til behovene som kommer framover.
Til tross for en usikker fremtid har selskapet mye på gang.
– Vi holder på med noen andre prosjekter oppe i nord, som jeg ikke skal si altfor mye om nå.
Holsten kan også røpe at det er flere spennende prosjekter på vei både i Norge og UK, men hva prosjektene gjelder er foreløpig hemmelig.