Ørsted har inngått en avtale med Equinor om salg av karbonfjerningskreditter (CDR-kreditter) tilsvarende 330 000 tonn CO2 over en tiårsperiode.
Kredittene er knyttet til Ørsteds CO2-fangst- og lagringsprosjekt «Ørsted Kalundborg CO2 Hub», som fra 2026 skal fange 430 000 tonn biogen CO2 årlig fra to av Ørsteds biomassebaserte kraftvarmeverk.
CO2-en som fanges stammer fra bærekraftig biomasse og vil bli permanent lagret under havbunnen i Nordsjøen. På den måten vil CO2 bli fjernet fra atmosfæren og bidra til negative utslipp.
CO2-lagring under bakken
Salget av CDR-kreditter bidrar til realiseringen av «Ørsted Kalundborg CO2 Hub». Biomassebasert karbonfangst og -lagring er fortsatt i en tidlig utviklingsfase og forbundet med høye kostnader. Salget av CDR-kreditter og støtte fra Energistyrelsen har derfor vært avgjørende for finansieringen av prosjektet.
Ole Thomsen, senior visepresident og leder for Ørsteds bioenergivirksomhet, sier at Equinor deler Ørsteds engasjement for å modne teknologier for karbonfangst og -lagring.
– Vi har allerede et partnerskap med Equinor og Nordsøfonden for å utforske muligheten for å lagre CO2 i undergrunnen, og vi er glade for å utvide samarbeidet gjennom denne avtalen om salg av CDR-kreditter, sier Thomsen.
– Fysisk reduksjon og fjerning av karbon
For Equinor er bidrag til et velfungerende frivillig karbonmarked, slik denne avtalen er et eksempel på, en del av selskapets strategi for å redusere sine scope 1- og 2-utslipp med 50 prosent innen 2030 sammenlignet med 2015-nivå.
Maksimalt 10 prosent av dette målet kan nås gjennom CDR-kreditter, mens minst 90 prosent må oppnås gjennom absolutte utslippskutt.
– Vi er svært fornøyde med å utvide samarbeidet vårt med Ørsted til også å omfatte CDR-kreditter. Vi deler troen på at markeder som muliggjør fysisk reduksjon og fjerning av karbon vil spille en rolle i å redusere utslippene, sier Svein Skeie, senior visepresident for strategi og forretningsutvikling i Equinor.
Ørsteds partner Northern Lights, som er ansvarlig for lagring av CO2 i undergrunnen, er også delvis eid av Equinor.