Sokkeldirektoratets ferske ressursrapport peker ut hvor leverandørindustrien kan forvente å finne mange av de største og viktigste kontraktene i tiårene fremover. Rapporten fremhever spesielt uoppdagede ressurser i Barentshavet og behovet for ny infrastruktur som store muligheter.
Ved utgangen av 2023 anslår Sokkeldirektoratet at det gjenstår 3,6 milliarder fat oljeekvivalenter i oppdagede ressurser på norsk sokkel, mens uoppdagede ressurser er anslått til hele 3,5 milliarder fat. Nesten to tredeler av de uoppdagede ressursene ligger i Barentshavet.
For å finne og utvinne disse ressursene vil oljeselskapene være avhengige av omfattende støtte fra den norske leverandørkjeden, fra de som leverer seismikktjenester og boreutstyr til aktørene som bygger ut ny infrastruktur og vedlikeholder aldrende innretninger.
Spesielt blir utbygging av ny gasseksportkapasitet fra Barentshavet trukket frem som en potensiell gullgruve for mange leverandører. Ifølge Sokkeldirektoratet er slike investeringer avgjørende for å realisere de store, uoppdagede gassressursene i området og sikre langsiktig verdiskaping.
Lønnsomt selv med færre funn
Leting har også et stort potensial for leverandørbransjen, særlig i nordområdene. Mange av funnene som gjøres vil være for små til å forsvare selvstendige utbygginger. Likevel kan selv de minste funnene bli lønnsomme og skape store verdier hvis de bygges ut med undervannsteknologi koblet opp mot eksisterende innretninger, påpeker direktoratet.
Store ressurser ventes også å ligge i modne områder. Her kan leverandører av teknologi for økt utvinning få en nøkkelrolle i å forlenge levetiden til aldrende felt ytterligere.
Sokkeldirektoratet understreker samtidig i rapporten at selv om olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel gradvis vil avta, vil oppdrag fra petroleumsnæringen være en hovedmotor for norske offshoreleverandører i mange tiår fremover. Leverandørene må imidlertid også tilpasse seg en fremtid der havvind, CO2-lagring og havbunnsmineraler blir stadig viktigere markeder.