Batteriselskapet Morrow Batteries og Bergen Carbon Solutions (BCS) har signert en intensjonsavtale om samarbeid for å bygge en lokalt forankret og bærekraftig verdikjede for utvalgte batterimaterialer. Målet er å etablere en sterk europeisk verdikjede for kritiske karbonmaterialer for å understøtte opptrappingen av Morrows bærekraftige batteriproduksjon.
Morrow skal etter planen starte produksjon av LFP-batterier i Norge senere i år. Nå inngår selskapet et samarbeid med BCS for å sikre tilgang på viktige innsatsmaterialer i form av spesialtilpasset karbon.
– Jeg er glad for å kunne fortelle om dette samarbeidet med BCS. Jeg tror at en stabil tilgang på karbonprodukter av høy kvalitet, produsert med en CO2-konsumerende prosess fra BCS, kan bli et verdifullt konkurransefortrinn for oss i den norske batteriindustrien, sier Lars Christian Bacher, administrerende direktør i Morrow.
Vil etablere lokal verdikjede
Formålet med samarbeidet er å etablere og kommersialisere en bærekraftig verdikjede i Norge for sentrale batterimaterialer. Selskapene skal utforske muligheten for å bygge en lokal verdikjede for grønt karbon fra BCS til Morrows batteriproduksjon. Samtidig skal de utvikle løsninger for å bruke BCS-materialer til å forbedre de tekniske egenskapene til Morrows batterier.
En lokal verdikjede for karbonmaterialer i Norge vil gi Morrow et sikkert og bærekraftig alternativ til dagens globale forsyningskjeder, som tradisjonelt har vært dominert av aktører utenfor Europa. Produktene fra BCS vil trolig også bidra til å redusere CO2-utslippene fra batteriproduksjonen.
– Vi tror at fremtidige lover og regler vil gjøre bruk av bærekraftige karbonmaterialer til en forutsetning for å få lisens til å produsere batterier. Dette er i tråd med EUs strenge bærekraftskriterier i det nye batteriregelverket. Sammen med Morrow skal vi jobbe for å redusere CO2-avtrykket betydelig i dagens materialer til batterier, samtidig som vi reduserer risikoen i forsyningskjedene og øker forsyningssikkerheten i Europa ved å få tilgang til og prosessere batterimaterialer i Europa, sier Odd Strømsnes, administrerende direktør i BCS.
Håper på et bredere samarbeid
– Vi håper, og forventer, at dette blir det første steget i en bredere felles innsats for å bygge en bærekraftig batteriverdikjede i Norge og Europa, sier Bacher i Morrow.
BCS produserer karbonmaterialer ved hjelp av CO2-fangst- og utnyttelsesteknologi. Selskapet bruker fornybar energi til å omdanne CO2 til faste karbonprodukter som karbonnanorør og grafitt. Produktene er et alternativ til konvensjonelle, fossilbaserte løsninger.
Morrow holder for tiden på å bygge opp Skandinavias største senter for batteriforskning og -utvikling. Der jobber forskere med å utvikle neste generasjon LNMO-batterier. Denne lovende teknologien eliminerer kobolt og reduserer mengden nikkel og litium, samtidig som den bruker mer av det rene og rikelige metallet mangan.