Til tross for økte kostnader de siste par årene er flytende havvind ventet å oppleve et betydelig kostnadsfall de neste tiårene, ifølge en ny rapport fra Menon Economics.
Menon har på oppdrag fra Offshore Norge gjennomført en studie som vurderer kostnadsutviklingen for både bunnfast og flytende havvind i det globale markedet. Rapporten ser på den historiske utviklingen, inkludert kostnadsøkningene de siste årene, samt utsiktene fremover.
Mellom 2021 og 2023 økte kostnadene for havvind med 27 prosent, som følge av økte renter, råvarepriser og press i forsyningskjedene. Andre fornybare teknologier som sol- og landvind opplevde tilsvarende økninger i samme periode.
Økt kostnadsnivå, men betydelig fall ventet
Menon forventer at presset fra disse kostnadsdriverne vil avta allerede på kort til mellomlang sikt. Hvor raskt prisene vil normaliseres er derimot usikkert. Det er også tegn til at enkelte drivere, spesielt finansieringskostnadene, ikke vil komme helt tilbake til nivåene man så før pandemien.
Langsiktige prognoser ligger gjennomgående på et noe høyere nivå enn analyser fra tidligere år. Forventningen om et langsiktig og betydelig kostnadsfall står likevel ved lag. Menons scenarioer peker mot at levetidskostnad for flytende havvind vil ligge på mellom 45 og 85 øre/kWh i 2050.
– Rapporten viser at vi kan forvente et betydelig kostnadsfall for havvind i løpet av de neste tiårene, og spesielt for flytende havvind, sier direktør for havvind i Offshore Norge, Roger Pedersen.
Han understreker samtidig at flytende havvind fortsatt er en umoden teknologi som trenger støtte for å realiseres i stor skala.
Må sikre rammebetingelser for Utsira Nord
– Regjering og Stortinget må sikre nødvendige rammebetingelser og finansiering for å få bygd de første storskalaprosjektene, blant annet på Utsira Nord. Da vil Norge kunne ta den ledende posisjonen innen flytende havvind som industrien og politikerne ønsker, samtidig som havvind bidrar til nødvendig økt kraftproduksjon, sier Pedersen.
Menon peker på at flytende havvind i dag befinner seg i startfasen av en kommersialiseringsprosess, tilsvarende det bunnfast havvind gikk gjennom på 2010-tallet. Den gangen bidro målrettede tiltak og betydelige investeringer fra både myndigheter og næringsliv til store kostnadsreduksjoner.
Bunnfast havvind er derimot en mer moden teknologi, og kostnadsutviklingen er ventet å være mer robust fremover. Menon anslår at levetidskostnaden for denne teknologien vil ligge på mellom 40 og 55 øre/kWh i 2050.