Ifølge anslagene i Perspektivmeldingen regjeringen i dag la frem, vil olje- og gassproduksjonen falle merkbart etter 2030. Anslagene i meldingen bygger på Sokkeldirektoratets anslag for den gjenværende ressursbasen.
Perspektivmeldingen peker på at selv om produksjonen ventes å være relativt stabil de aller nærmeste årene, vil den etter hvert falle i takt med en gradvis nedgang i gjenværende utvinnbare ressurser. Fallet vil imidlertid kunne bremses noe av nye funn og investeringer.
«Den forventede produksjonsutviklingen krever fortsatt leting og investeringer, uten dette vil fallet være raskere. Usikkerheten i produksjonsnivå øker betydelig mot 2040», påpeker regjeringen.
Må omstille leverandørindustrien
Nedgangen i petroleumsaktiviteten vil ifølge Perspektivmeldingen innebære en betydelig omstilling for norsk økonomi og ikke minst for den oljerelaterte leverandørindustrien.
Frem mot 2030 ventes etterspørselen fra petroleumssektoren mot fastlandsøkonomien å avta gradvis fra om lag 8–9 prosent av BNP for Fastlands-Norge i dag til vel seks prosent.
«Hvor raskt petroleumsproduksjonen vil avta, avhenger blant annet av energipolitikk og verdens håndtering av klimautfordringene», heter det i meldingen.
Samtidig understreker regjeringen at Norge har vist stor omstillingsevne tidligere, og viser til perioden etter oljeprisfallet i 2014 da sysselsettingen i petroleumsrelaterte næringer gikk ned uten at det skapte ustabilitet i økonomien.
Likevel er det klart at omstillingen som må skje i leverandørindustrien blir svært krevende, og regjeringen varsler at det vil bli behov for en aktiv næringspolitikk for å lykkes.
«Vi må bygge på kompetansen fra olje- og gassindustrien i nye næringsområder. Regjeringen vil legge til rette for et fortsatt sterkt og konkurransedyktig næringsliv, også når etterspørselen fra olje- og gassvirksomheten avtar», lover regjeringen i meldingen.