Konkurransen om arbeidskraften vil tilta i årene som kommer, med en aldrende befolkning og stort behov for omstilling i norsk økonomi. Uten krafttak for økt sysselsetting kan det bli vanskelig å gjennomføre det grønne skiftet, advarer regjeringen i Perspektivmeldingen som ble lagt frem i dag.
Ifølge meldingen vil aldringen av befolkningen føre til at langt flere eldre vil ha behov for helse- og omsorgstjenester fremover. Samtidig vil veksten i andelen personer i arbeidsfør alder avta. Dermed blir det større konkurranse om tilgjengelig arbeidskraft.
Fremskrivningene i Perspektivmeldingen viser at det kan bli behov for 180.000 flere årsverk i helse- og omsorgssektoren frem mot 2060, forutsatt videreføring av dagens standard på tjenestene. Det er langt mer enn den samlede sysselsettingsveksten som anslås for norsk økonomi som helhet.
Kan gå på bekostning av andre næringer
Behovet for arbeidskraft i omsorgssektoren vil legge press på tilgangen på arbeidskraft til andre deler av økonomien, inkludert næringer som er sentrale for det grønne skiftet, som fornybarnæringen, batteriindustrien og havvind.
«Fremskrivningene tilsier et behov for økt sysselsetting i helse- og omsorgssektoren på drøyt 180.000 personer frem mot 2060, forutsatt dagens arbeidsinnsats per bruker. Dette er vesentlig mer enn antatt økning i samlet sysselsetting i økonomien på rundt 75.000 personer», heter det i Perspektivmeldingen.
Meldingen peker på at en aldrende befolkning ikke er den eneste årsaken til knapphet på arbeidskraft. Også endringer i næringslivet som følge av blant annet klimaomstillingen og redusert petroleumsaktivitet vil kreve mobilisering av arbeidskraft.
Må få flere i jobb
Ifølge Perspektivmeldingen må det krafttak til både for å øke sysselsettingen og for å bruke arbeidskraften mer effektivt hvis man skal møte utfordringene.
Regjeringen vil blant annet få flere unge og innvandrere i jobb, redusere sykefraværet og begrense overgangen til uføretrygd. I tillegg pekes det på muligheter for å effektivisere offentlig sektor slik at man kan frigjøre arbeidskraft.
«Det store omstillingsbehovet fremover tilsier at vi må mobilisere mer arbeidskraft, utdanne flere i tråd med arbeidslivets behov og bruke ressursene mer effektivt. Ellers kan mangel på kvalifisert arbeidskraft bli en brems på den nødvendige klimaomstillingen», heter det i meldingen.