Scatec har inngått en avtale om å selge sin 51 prosents eierandel i et afrikansk vannkraftsamarbeid til TotalEnergies. Frigjorte midler skal brukes til å støtte selskapets egenfinansierte vekstplaner.
Samarbeidet som nå selges ble etablert i 2021 mellom Scatec og Norfund, det norske investeringsfondet for næringsvirksomhet i utviklingsland, som en del av Scatecs oppkjøp av SN Power. I 2022 kom også British International Investment (BII) inn på eiersiden.
Salget omfatter Scatecs indirekte eierandel gjennom SN Power i vannkraftverket Bujagali på 255 MW i Uganda, samt en utviklingsportefølje bestående av Mpatamanga på 361 MW i Malawi og Ruzizi III på 206 MW på grensen mellom Rwanda, Den demokratiske republikken Kongo og Burundi.
Styrker satsingen på sol, vind og batterier
– Vår beslutning om å selge de afrikanske vannkrafteiendelene er i tråd med strategien om å fokusere størstedelen av investeringene på våre kjernemarkeder og på sol, vind og batterilagring, samtidig som vi selger eiendeler i markeder utenfor vårt hovedfokus, sier Scatec-sjef Terje Pilskog.
Han mener TotalEnergies vil være en sterk eier for eiendelene fremover, med evne til å videreutvikle prosjektene og bidra til energiomstillingen i Afrika.
– Vi vil gjerne takke hele vannkraftteamet for deres harde arbeid og dedikasjon gjennom årene. Dere har gjort en betydelig innsats. I tillegg retter vi en takk til våre samarbeidspartnere, vertsland og långivere for støtten siden 2020, sier Pilskog.
Vokser innen havvind
Frasalget av vannkraft kommer samtidig som Scatec den siste tiden har styrket sin posisjon innen havvind.
I juli sikret selskapet seg en andel i et gigantisk havvindprosjekt i Brasil gjennom oppkjøpet av Aerovento Atlantico. Prosjektet har en planlagt kapasitet på 4,4 GW, og Scatec overtar en eierandel på 45 prosent.
Tidligere i sommer vant Scatec også sin første kontrakt for flytende havvind i Skottland sammen med partneren Source Energia. Duoen skal utvikle en 500 MW stor flytende havvindpark vest for Shetland.
TotalEnergies: – Viktig for energiomstillingen
TotalEnergies-sjef Patrick Pouyanné sier oppkjøpet av vannkrafteiendelene gjenspeiler selskapets ønske om å bidra til energiomstillingen i Afrika ved å forsyne folk med elektrisitet.
– Vi er spesielt glade for å kunne bli en aktør innen vannkraft i Uganda, et land der vi også utvikler et stort oljeprosjekt. Dette er nok et eksempel på TotalEnergies’ evne til å implementere vår multienergistrategi i oljeproduserende land for å støtte dem i deres energiomstilling, sier Pouyanné.
Transaksjonen er ventet å bli gjennomført i første halvår 2025, forutsatt at alle nødvendige godkjenninger blir gitt. Salgssummen er ikke offentliggjort.