Ocean24 har snakket med Aker BPs kommunikasjonssjef Camilla Emilie Hatleskog og driftsdirektør Kristian Bay Næss om Yggdrasil-utbyggingen.
Aker BP, Norges største privateide olje- og gasselskap, er i ferd med å realisere sitt mest ambisiøse prosjekt noensinne, nemlig Yggdrasil-utbyggingen.
– Vår ambisjon er å skape fremtidens lete- og produksjonsselskap med lave kostnader, lave utslipp, lønnsom vekst og attraktiv avkastning. Og Yggdrasil er en viktig del av dette, forteller Camilla Emilie Hatleskog, leder for kommunikasjon i Yggdrasil til Ocean24.
Yggdrasil-prosjektet
Yggdrasil-området, som ligger mellom Alvheim og Oseberg i Nordsjøen, er det største pågående utbyggingsprosjektet på norsk sokkel. Området har flere olje- og gassfelt med anslåtte utvinnbare ressurser på rundt 700 millioner fat oljeekvivalenter, inkludert det siste funnet i Øst Frigg. Aker BP er operatør for området, med Equinor og PGNiG Upstream Norway som partnere. Totale investeringer er anslått til 115 milliarder NOK (2022-kroner).
– Yggdrasil er den største utbyggingen for Aker BP noen gang, sier Hatleskog.
65.000 årsverk i driftsfasen
Yggdrasil vil ha store ringvirkninger, med forventede 65.000 årsverk i Norge i utbyggings- og driftsfasen. I 2026 vil rundt 12.000 mennesker jobbe med prosjektet i Norge.
– Prosjektet involverer flere hundre norske leverandører spredt over hele Norge og har planlagt oppstart i første halvår 2027, forteller Hatleskog.
Hugin, Fulla og Munin
Området består av lisensgruppene Hugin, Fulla og Munin. Prosjektet inkluderer ny infrastruktur med en prosesseringsplattform (Hugin A), en ubemannet produksjonsplattform (Munin), og en normalt ubemannet brønnhodeplattform (Hugin B). Gass vil eksporteres via et felles rør fra Hugin A til Statpipe og Kårstø, mens olje eksporteres til Grane oljerør og Stureterminalen.
– Med Yggdrasil setter Aker BP og lisenspartnere en ny standard for drift av et område offshore. Vi har et stort subseaanlegg, tre plattformer i havet, kraft fra land, og et operasjonssenter i Jåttåvågen som vi ferdigstiller. I tillegg til at dette er Norges største pågående utbygginsgprosjekt, har vi mye arbeid foran oss for å levere på driftsstrategien, forteller Kristian Bay Næss, driftsdirektør for Yggdrasil.
Hele området vil bli fjernstyrt fra et samhandlingssenter og kontrollrom på land i Stavanger. De viktigste elementene i driftsstrategien er fjernstyrt drift, ubemannede og periodevis ubemannede plattformer, ny teknologi og datadrevne beslutninger og arbeidsprosesser.
– Vi har disse tre innretningene i havet som alle skal kunne fjernstyres. De vil gå inn i det samme kontrollsystemet. Munin skal vi være veldig sjeldent på, altså et ubemannet konsept. Hugin A vil være normalt bemannet under oppstart og igangkjøring av feltet, men vi legger opp til at plattformen vil gå over i til å bli periodevis ubemannet etter noen år i drift. Der vil vi ha de samme løsningene som vi har på Munin. Så har vi Hugin B som er en normalt ubemannet brønnhodeplattform. Men alle disse knyttes sammen i kontrollsystemet vårt som vi vil styre fra land. Så vi i Yggdrasil arbeider nå med å forberede alle deler av denne driftsstrategien, sier Bay Næss.
Høyere grad av overvåkning
Alle operasjoner som kan gjøres fra land, skal gjøres fra land i Yggdrasil gjennom fjernstyrte operasjoner.
– I bunnen er det mye tradisjonell teknologi som vi kjenner fra norsk sokkel. Men vi vil ha en høyere grad av overvåkning enn en del tradisjonelle anlegg har hatt, forteller Bay Næss.
Han forklarer at de har et utgangspunkt hvor de har de teknologiske løsningene liggende til rette for å gjøre hele Yggdrasil periodevis ubemannet i framtiden. Det vil først komme etter at Yggdrasil har produsert sikkert i den innledende fasen av drift fra 2027.
– Dette handler mye om hvordan vi setter sammen kjent teknologi, sammen med noen nye elementer, for å levere sikkert på driftsstrategien vår. Typisk jobber vi mye med kontrollsystemet vårt; hvordan vi kan gjøre det på en effektiv og god måte for å hente ut maksimal verdiskapning. På overvåking har vi en del ekstra instrumentering for å kunne starte og stoppe anlegget automatisk. Vi har en høyere grad av aktiverte ventiler, altså ventiler som er fjernstyrt, enn et tradisjonelt felt har.
Lasting av produksjonskjemikalier uten personell
For å kunne være periodevis ubemannet jobber nå Yggdrasil-prosjektet med å kvalifisere ulike nye teknologier. Blant annet skal operasjoner som lasting av produksjonskjemikalier skje uten personell offshore. Dette innebærer bruk av en ny slange og slangekobling som kan håndteres fra land.
– Dette er et samarbeid vi gjør med TESS og Aker Solutions, forteller Bay Næss.
De jobber også med kvalifisere roboter som kan gjøre inspeksjonsrunder på Hugin A, samt fjernstyrte kraner offshore.
– Vi setter kranene opp så de kan både styres offshore som vi gjør i dag, men også kunne fjernstyres med en kranfører på land.
Setter en ny standard
Aker BP har gjennom Yggdrasil en ambisjon å sette en ny standard, både ved å utvinne ressurser som tidligere ikke har vært mulig, og å transformere olje og gass gjennom teknologi og digital design. Ved å integrere data fra fra alle deler av Yggdrasil, fra reservoar til plattformer og anleggl, kan Aker BP optimalisere produksjonen og verdiskapningen.
– Det finnes enkeltstående elementer som vi har gjort lenge, men det er måten vi har satt det sammen på, som er med på å flytte standarden på hvordan vi drifter.
Bay Næss forteller at de bruker eksisterende Aker BP-felt til teste ut ny teknologi og digitale løsninger de neste årene.
–På den måten reduserer vi risiko og er helt trygge på at det virker før vi implementerer det på Yggdrasil.