Det nyåpnede Utsira Offshore Wind Center sikter mot å bli en sentral aktør i utviklingen av flytende havvind i Norge. Senteret har ambisjoner om å akselerere innovasjon og skape nye forretningsmuligheter i havvindindustrien. Leder for senteret Grete Møgster har troen på at Utsira Nord snart lyses ut.
Grete Møgster, leder for Utsira Offshore Wind Center og tidligere næringssjef i Utsira Kommune, forklarer at senterets hovedmål er å være en støttespiller for aktører involvert i Utsira Nord-prosjektet.
– Senteret er her for å følge opp prosessene som allerede er startet og som er godt i gang. Vi har kontakt med alle konsortiene, myndigheter og med ulike leverandører. Det representerer en spennende mulighet for både lokal og nasjonal verdiskaping, sier Møgster.
Senteret skal fungere som en «én dør inn» for selskaper som ønsker å jobbe med Utsira Nord.
– Vi er i gang med å designe operasjonsbaser, følgeforskningssenter og sikre en konkurransedyktig infrastruktur, sier Møgster.
Strategisk plassering
Utsira Nord-feltet ligger bare 7 km fra land, noe som gir senteret en unik nærhet til operasjonene. Møgster påpeker at dette gir muligheter for rask innovasjon og effektiv testing av ulike teknologier.
–Det som er spesielt med Utsira Nord er at det er tre ulike aktører, tre ulike teknologier og tre ulike forretningsmodeller som skal testes ut, forklarer hun.
Lokal utvikling
Senteret har satt seg ambisiøse mål for lokal næringsutvikling. Kommunen er Norges minste målt i folketall og nest minste i areal, med sine 208 innbyggere fordelt på 89 husholdninger, ifølge tall fra 2023.
– For to år siden satte vi oss et mål om å skape 50 nye arbeidsplasser. Vi driver nå med kartlegging i forhold til hva vi må ha for å kunne oppnå dette. Det er derfor vi går inn for å etablere operasjonsbasen for å se hva vi trenger og hvordan vi skal klare ambisjonene våre. Dette er noe jeg tror vi får til med tanke på ringvirkningene som kommer. sier Møgster.
Utfordringer og fremtidsutsikter
Til tross for flere utsettelser i utlysningen av Utsira Nord, forblir Møgster optimistisk. Hun forventer at rammeverket vil være på plass i første kvartal 2025, og at alle konsortiene får frem til midten av juni til å skrive søknaden.
–Da Utsira Nord ble forsinket så var det på grunn av at vi ikke kunne kompromisse med å ta vekk lokal verdiskapning. Jeg har troen på at de skal annonsere tre konsortier i løpet av 2025, sier Møgster.
–Hvis vi ikke klarer å holde kontinuiteten, så er det jo Frankrike som puster oss i nakken, påpeker hun, og understreker viktigheten av å opprettholde Norges konkurransefortrinn.