Mandag ble regjeringen enig om å bevilge minst 35 milliarder i det reviderte nasjonalbudsjettet til elektrifisering med flytende havvind. Gunnar Birkeland, CEO i Source Galileo Norge, mener myndighetene må legge fram en plan.
Regjeringen skal lyse ut arealer for minst 5-10 TWh ny havvindproduksjon i 2025. Støtteprogrammet på 35 milliarder kroner skal bidra til utviklingen av flytende havvind, elektrifisering av oljeplattformer og ivareta kraftbalansen.
Målet er å få fortgang i havvindutbyggingen for å kutte utslipp, samtidig som det sikrer arbeidsplasser i leverandørindustrien. Når pengene faktisk bevilges er uklart, men utlysninger av feltene skal etter planen komme i 2025.
– Jeg hadde håpet at vi hadde kommet lenger på dette punktet, men det er positivt at det er kommet en start. Det er også bra at de nå er med på politisk hold med et minimumsbeløp, og at det er en dialog med interesseorganisasjoner og industrien for hvordan dette kan utformes, sier Birkeland til Ocean24.
Source Galileo Norge, hvor Birkeland er CEO, har lenge arbeidet sammen med partnere med demonstrasjonsprosjektet GoliatVIND, som skal vise hvordan teknologien kan elektrifisere oljeinstallasjoner på en bærekraftig måte. Dette kan bli et viktig skritt for Norge på veien mot å kutte utslipp fra petroleumssektoren og realisere den havvindsatsingen som nå er varslet i det reviderte nasjonalbudsjett.
Selv om Birkeland er fornøyd med beslutningen om investering, er han nå spent på hva som skjer i tiden fremover.
– Det må komme en utfyllende løsning på bordet i løpet av august, skal det kunne tas med i statsbudsjettet som skal settes i oktober for året 2025.
– Må investere betydlig mer
CO2-avgiften for oljenæringen skal økes for å akselerere bidrag til finansieringen av havvind, men det er uklart når og hvor mye avgiften økes.
– Det er en grunnmur her som vi nå kan bygge på. Jeg tror likevel Norge må investere betydelig mer enn 35 milliarder over tid, mener Birkeland.
I tillegg til høyere investeringer etterlyser Birkeland mer involvering fra regjeringen.
– Finansdepartementet må være tungt involvert og finne løsninger som er innenfor handlingsreglene og det mandatet de har. Det er regjeringens oppgave å bruke embetsverket til å finne tekniske og lovlige løsninger. Jeg savner at finansdepartementet har involvert seg tungt i å finne løsninger og håper de gjør det i tide fremover.
Ønsker flere områder
Regjeringspartiene (Ap og Sp) og SV er blitt enige om å bevilge pengene til utbygging av flytende havvind i områdene Vestavind B og Vestavind F. Sistnevnte inkluderer den flere ganger utsatte havvind-satsingen Utsira Nord, som ventes å bli neste utlysning.
Birkeland håper at også Goliat-prosjektet får en bit av ordningen etterhvert:
– Det pekes også på to områder i utganspunktet og dette insentivregimet må ikke begrenses til de feltene. Det er viktig at demonstrasjonsprosjekter som Goliat også kan være en del av denne ordningen.
GoliatVIND-prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom de norske selskapene Galileo Norge og Odfjell Oceanwind samt den japanske energiganten Kansai Electric Power. Målet er å bygge opp et lite anlegg bestående av fem enorme flytende havvindturbiner for å forsyne Goliat-oljeinstallasjonen med ren, fornybar energi. Prosjektet mottok tidligere i år en finansieringsbevilgning på 1,75 milliarder kroner fra den statlige klimainvesteringsaktøren Enova.
– Viktig å satse
Birkeland har fem års fartstid som styreleder i interesseorganisasjonen Norwegian Offshore Wind, der han ga seg i fjor. Han mener den største risikoen er å ikke investere i havvind.
– Risikoen er betydelig større ved å ikke investere enn ved å investere. Staten har pekt på flere ganger at vi ikke vil ha nok kraft uten å ta i bruk havvind. Det er dette leverandørindustrien skal flyttes over til når olje og gass industrien faller og den er fallende om få år. Derfor er det en stor risiko å ikke får dette på plass.
Stortinget skal vedta det reviderte budsjettet fredag denne uken, som er siste dag før sommerferien.