Norske Mainstream Renewables og Aker Horizons er deleiere i vindparken Mareld, som kan bli en av Sveriges største innen flytende havvind. Prosjektet vest for Lysekil har nå fått tommelen opp fra fylkesmyndighetene.
Fylkesadministrasjonen i Västra Götaland har anbefalt at den svenske regjeringen godkjenner søknaden fra Freja Offshore, et fellesforetak eid 50/50 av Mainstream Renewable Power (et Aker Horizons-selskap) og svenske Hexicon, om å bygge den flytende havvindparken Mareld. Parken skal ligge cirka 40 kilometer vest for Lysekil og få en kapasitet på 2,5 GW. Når den er fullt utbygget, vil den kunne levere rundt 12 TWh strøm årlig, nok til å forsyne en halv million svenske husholdninger.
Anbefalingen fra fylket kommer med visse forbehold om tilpasninger av prosjektet, blant annet en justering av størrelsen på vindparkområdet. Dette for å sikre sameksistens med andre viktige havnæringer som fiskeri og skipsfart. Freja har sagt seg enig i disse tilpasningene.
– Hele teamet ser nå frem til at regjeringen fatter sin endelige beslutning, slik at prosjektet kan gå videre uten forsinkelser, sier Carl Dandanell, administrerende direktør i Freja Offshore.
Nå gjenstår det bare at den svenske regjeringen gir sitt endelige ja til utbyggingen.
Norsk fotavtrykk
At Aker Horizons og Mainstream Renewables er tungt inne på eiersiden, gjør prosjektet spesielt interessant sett med norske øyne. Aker Horizons har de siste årene posisjonert seg som en ledende utvikler av fornybar energi og grønn industri, med havvind som et av sine satsingsområder.
Mainstream Renewable Power, som nylig ble kjøpt opp av Aker Horizons, har lang erfaring med å utvikle både bunnfast og flytende havvind internasjonalt. Selskapet har en portefølje på over 16 GW vind- og solkraftprosjekter globalt.
Mareld-prosjektet kan dermed bli en viktig referanse for norske aktører som ønsker å ta del i den ventede storstilte utbyggingen av havvind i Nordsjøen og Østersjøen de neste tiårene.
Viktig læring for Norge
Erfaringene fra Mareld vil også være verdifulle for Norge, som er i ferd med å stake ut kursen for sin satsing på flytende havvind. I fjor lyste regjeringen ut områder for bunnfast havvind i Nordsjøen (Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord).
Senere i år er det ventet at også områder for flytende havvind vil bli lyst ut. Utsira Nord er pekt ut som ett av de mest aktuelle områdene for dette.
Flytende havvind er en umoden teknologi sammenlignet med bunnfast, og det er så langt få prosjekter i kommersiell skala på tegnebrettet globalt. Mareld-prosjektet, som altså blir et av de første, vil derfor kunne gi viktig læring til den norske havvindsatsingen, både når det gjelder teknologiske løsninger, kostnadsnivå og industrielle muligheter.
I Freja Offshore får norske selskaper prøvd ut sin kompetanse i et krevende prosjekt, noe som vil komme godt med når de skal konkurrere om utbygginger på norsk sokkel.
Med sin erfaring fra olje- og gassnæringen har Norge gode forutsetninger for å ta en ledende posisjon innen flytende havvind. Men skal vi lykkes, er det avgjørende å høste erfaringer fra de prosjektene som nå blir realisert internasjonalt.
Godkjenningen av Mareld-prosjektet kan gi verdifull innsikt i en teknologi som kan få stor betydning for Norges posisjon som energinasjon i tiårene som kommer.