Det er utbyggings-boom på norsk sokkel. I en serie på tre artikler presenterer Ocean24 alle utbyggingene.
Aker BP og partnere leverte i 2022 ti planer for utbygging og drift (PUD) og en plan for anlegg og drift (PAD) til Olje- og energidepartementet (OED). Med totale investeringer på i overkant av 200 milliarder utgjør disse Aker BP-opererte olje- og gassprosjektene en av Europas største private industrisatsinger. I juni i fjor godkjente stortinget flere av de store utbyggingsplanene. Selskapet har derfor en bred portefølje med flere spennende prosjekter.
Ocean24 gir deg i denne serien en komplett oversikt over alle utbygginger på norsk sokkel. I de to andre delene av denne serien kunne du lese om alle andre pågående prosjekter:
Her er Ocean24s en oversikt over alle utbyggingsprosjektene til Aker BP:
Yggdrasil
Yggdrasil, som tidligere var kjent som NOAKA, består av lisensgruppene Hugin, Fulla og Munin. Området ligger mellom Alvheim og Oseberg. Det har mange funn og inneholder totalt rundt 650 millioner fat oljeekvivalenter. Totale investeringer er anslått til 115 milliarder kroner.
Omfattende ny infrastruktur er planlagt i området. Konseptet består av en ubemannet produksjonsplattform i nord utviklet av Equinor (Munin) og en prosesseringsplattform med brønnområde og boligkvarter utviklet av Aker BP (Hugin A) i sør. Hugin A er planlagt med lav bemanning og utvikles også for å kunne være periodevis ubemannet etter noen år i drift.
Hugin A skal levere tjenester som mottak og stabilisering av olje og behandling av produsert vann til Munin, samt levere vann for injeksjon til produksjonsanleggene på havbunnen. Frøyfeltet vil utvikles med en normalt ubemannet brønnhodeplattform (Hugin B) som knyttes tilbake til Hugin A. Yggdrasil representerer også en omfattende utbygging på havbunnen med totalt ni havbunnsrammer, rørledninger og kontrollkabler. Det er planlagt 55 brønner i området.
Gass vil eksporteres gjennom et felles rør fra Hugin A via Munin til Statpipe og Kårstø, mens olje vil eksporteres gjennom et felles rør fra Hugin A til Grane oljerør og Stureterminalen. Det er etablert egne interessentskap for eksportrørene for gass og olje med Equinor som operatør.Yggdrasil bygges ut med felles kraftforsyning fra land, operert av Aker BP. Tilknytning til sentralnettet er planlagt i Samnanger i Vestland. Løsningen vil bidra til svært lave utslipp.
Fenris
Aker BP (operatør) har sammen med lisenspartnerne tatt en endelig investeringsbeslutning for videreutvikling av Valhall-feltet, inkludert en ny sentralplattform, samt bygge ut Fenris-feltet. Planer for utbygging og drift ble overlevert til Olje- og energiministeren 16. Desember 2022.
Det samordnede utbyggingsprosjektet, lokalisert i den sørlige delen av Nordsjøen, omfatter en ny sentralt plassert produksjons- og brønnhodeplattform (PWP) med 24 brønnslisser, forbundet med bro til Valhall feltsenter, og en ubemannet installasjon (UI) med 8 brønnslisser ved Fenris (tidligere King Lear), som er tilkoblet PWP gjennom utstyr og rørledninger på havbunnen. De totale nye reservene utviklet av prosjektet er estimert til 230 millioner fat oljeekvivalenter (mmboe).
− Utbyggingsprosjektene Yggdrasil og Valhall PWP-Fenris er direkte svar på aktivitetspakken som ble vedtatt i Stortinget for tre år siden. Den skulle sikre aktivitet, bevare arbeidsplasser, utvikle kompetanse og videreutvikle industrien i en tid som var preget av pandemi, rekordlave oljepriser og brått fall i investeringer. Nå leverer Aker BP og lisenspartnerne i henhold til forventninger fra politikerne, sa administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Aker BP i forbindelse med leveringen av PUD for prosjektet.
Totalt 19 brønner planlegges boret, hvorav 15 ved Valhall PWP, som vil utvinne 70 mmboe med første olje i Q2 2027. De resterende fire brønnene vil bli boret ved Fenris, og vil utvinne 160 mmboe med første gass i Q3 av 2027. I tillegg sikrer prosjektet levetidsforlengelse av Valhall utover 2028 og fortsatt produksjon av eksisterende Valhall-reserver beregnet til 137 mmboe.
Utbyggingen vil utnytte Valhalls eksisterende kraft fra land med minimale utslipp, beregnet til mindre enn 1 kg CO2/fat. Det felles utviklingsprosjektet innebærer betydelige synergier i utviklings- og driftsfasen for lisenspartnerne i Valhall og Fenris.
Historiske investeringer per 31.12.2022: 74 MILL NOK (i løpende kroner)
Framtidige investeringer fra 2023: 13 469 MILL NOK (i faste 2023-kroner)
Tyrving
Oppdatering: Tyrving ble satt i produksjon tidlig i september 2024.
Tyrving-prosjektet bygges ut som en havbunnstilknytning til Alvheim FPSO. Tyrving ligger omtrent 24 km øst for Alvheim. Alvheim ligger i den sentrale delen av Nordsjøen, ti kilometer vest for Heimdal og nær grensen til britisk sektor.
Tyrving-funnene ligger ca. 5 km fra hverandre i utvinningstillatelse 102F/G og 036E/F, og er lokalisert på Heimdalterassen. Produksjonen fra Tyrving vil bli koplet opp mot den eksisterende forgreiningsrammen (EKAM) på Øst-Kameleon og deretter videre til Alvheim FPSO.
Trell-funnet ble oppdaget ved boring i utvinningstillatelse 102F i 2014, mens Trine-funnet ble gjort i 1973 og ligger i utvinningstillatelse 036E. Reservoaret inneholder olje i sandstein av paleocen alder i Heimdalformasjonen. En felles utbygging av funnene er vurdert som økonomisk lønnsomt.
Tyrving-reservoarene planlegges drenert ved hjelp av bilaterale horisontale produsenter. I Trell vil det også bores en ekstragren ut fra den ene lateralen for å øke utvinningsgraden. For å sikre optimal landing i reservoarene planlegges det å bore en pilotbrønn i begge Tyrving-strukturene.
I Trell Nord-prospektet vil det bores en letepilot. Dersom denne påviser volum som møter prosjektets robusthetskrav, vil Trell Nord bli drenert ved bruk av en enkelt horisontal produsent.
Historiske investeringer per 31.12.2022: 834 MILL NOK (i løpende kroner)
Framtidige investeringer fra 2023: 4 824 MILL NOK (i faste 2023-kroner)
Skarv Satelittprosjekt
Aker BP (operatør) og lisenspartnere har tatt investeringsbeslutning for tre separate utbygginger i Skarv-området. Planer for utbygging og drift ble overlevert til Olje- og energiministeren 16. Desember 2022.
De tre utbyggingene, som er koordinert gjennom Skarv Satellittprosjekt (SSP), består av gass- og kondensatfunnene Alve Nord, Idun Nord og Ørn. Hver av utbyggingene består av en 4-slots undervannsinstallasjon og to brønner, som knyttes tilbake til Skarv produksjonsskip (FPSO), lokalisert i den nordlige delen av Norskehavet.
Utbyggingen av de tre funnene koordineres av et prosjektteam for å redusere kostnadene gjennom felles infrastruktur og få ut synergier på tvers av leveransene. Skarv Satellittprosjekt muliggjør fremtidig vekst i Skarv-området ved å videreutvikle infrastrukturen, øke fleksibiliteten og forlenge estimert produksjonsperiode for Skarv FPSO.
Utvinnbare ressurser i de tre utbyggingene er totalt estimert til omtrent 120 millioner fat oljeekvivalenter (mmboe), hovedsakelig gass.
Produksjonen fra de tre utbyggingene vil ha et lavt CO2-bidrag på ca 4,5 kg CO2 per fat, og vil etter oppstart stå for omtrent 60 % av Aker BPs nettoproduksjon fra Skarv-området i flere år.
Prosjektet vil bruke Aker BPs alliansemodell i gjennomføringsfasen. Rundt 60 prosent av investeringene forventes levert av norske leverandører. Prosjektet har i tillegg som mål å bruke lokale leverandører i størst mulig grad, for å øke de regionale effektene.
Utsirahøyden
Utbyggingsprosjektet for Utsirahøyden består av to separate tie-in-prosjekter i den sentrale delen av Nordsjøen. Symra skal knyttes til Ivar Aasen-plattformen, mens Solveig Fase 2 blir koblet til Edvard Grieg-plattformen.
Utsirahøyden-prosjektene omfatter 93 millioner fat oljeekvivalent i estimerte utvinnbare ressurser. Boreoperasjonene vil starte i tredje kvartal 2025. Produksjonsstart er planlagt i første kvartal 2026 for Solveig Fase 2, mens Symra følger i første kvartal 2027.
De totale investeringene er estimert til 16 milliarder (i 2022-kroner).
Aker BP er operatør for begge utbyggingene. Lisenspartnere er Equinor, OMV, Sval og Wintershall Dea. (Se informasjon under for detaljer om partnerskapene for de ulike produksjonslisensene). Prosjektene faller inn under de midlertidige skattereglene som ble vedtatt av Stortinget i 2020.
Utsirahøyden-prosjektet vil bidra med verdifull produksjon, blant annet fordi det allerede er kapasitet for prosessering og videretransport av olje og gass i området via Edvard Grieg og Ivar Aasen. Det bygges i tillegg ny infrastruktur i den nord-østre delen av Grieg/Aasen-området som åpner muligheter for fremtidige utbygginger i dette området.
Alle felt på Utsirahøyden vil drives med kraft fra land. Produksjonen vil derfor skje med svært lave CO2-utslipp.
Edvard Grieg ble designet som et feltsenter med kapasitet til å være vertsplattform for nye felt i området. Edvard Grieg er allerede vert for den første utbyggingsfasen av Solveig-feltet. Utbyggingen av Ivar Aasen var koordinert med utbyggingen av Edvard Grieg. Olje og gass fra Ivar Aasen transporteres i rørledning til Edvard Grieg for endelig prosessering.
Alve Nord
Alve Nord ligger i den nordlige delen av Norskehavet, 40 kilometer nordøst for Skarvfeltet. Alve Nord ble påvist i 2011 og plan for utbygging og drift (PUD) ble godkjent i juni 2023. Utbyggingskonseptet inkluderer en havbunnsramme med to produksjonsbrønner tilknyttet produksjons- og lagerskipet (FPSO) Skarv.
Alve Nord bygges ut sammen med Ørn og Idun Nord som en del av Skarv Satellittprosjektet (SSP). Etter planen skal produksjonen starte i 2027.
Idunn Nord
Idun Nord ligger i den nordlige delen av Norskehavet, like øst for Skarvfeltet. Vanndybden er 380 meter. Idun Nord ble påvist i 2009 og plan for utbygging og drift (PUD) ble godkjent i juni 2023. Utbyggingskonseptet inkluderer en havbunnsramme med fire slisser tilknyttet produksjons- og lagerskipet (FPSO) Skarv.
Idun Nord bygges ut sammen med Ørn og Alve Nord som en del av Skarv Satellittprosjektet (SSP). Etter planen skal produksjonen starte i 2027.
Ørn
Ørn ligger i den nordlige delen av Norskehavet, 20 kilometer nordvest for Skarvfeltet. Vanndybden er 380 meter. Ørn ble påvist i 2019 og plan for utbygging og drift (PUD) ble godkjent i juni 2023. Utbyggingskonseptet inkluderer en havbunnsramme med fire slisser tilknyttet produksjons- og lagerskipet (FPSO) Skarv.
Ørn bygges ut sammen med Idun Nord og Alve Nord som en del av Skarv Satellittprosjektet (SSP). Etter planen skal produksjonen starte i 2027.
Hanz
Hanz ligger i Nordsjøen, tolv kilometer nord for Ivar Aasen-feltet. Vanndybden er 115 meter. Hanz ble påvist i 1997, og er inkludert i en endret plan for utbygging og drift (PUD) for Ivar Aasen-feltet. Hanz skal bygges ut med havbunnsrammer tilknyttet Ivar Aasen.
Feltet er under utbygging og produksjonsstart ventes i 2024.
Symra
Symra ligger i midtre Nordsjøen, fem kilometer nordøst for Ivar Aasen-feltet. Symra består av flere segmenter. Vanndybden er 110 meter. Symra ble påvist i 2018 og plan for utbygging og drift (PUD) ble godkjent i juni 2023. Utbyggingskonseptet inkluderer en havbunnsramme med fire brønner tilknyttet Ivar Aasen-innretningen.
Feltet er under utbygging, og etter planen skal produksjonen starte i 2027.
Historiske investeringer per 31.12.2022: 25 MILL NOK (i løpende kroner)
Framtidige investeringer fra 2023: 7 843 MILL NOK (i faste 2023-kroner)