Åslaug Haga, leder av Fornybar Norge, og Giles Dickson, leder av vindkraftorganisasjonen Wind Europe, møttes i Bodø i anledning Fornybar Norges årskonferanse. Dickson fortalte om det voldsomme tempoet i den europeiske havvindutbyggingen, og behovet for at Norge virkelig melder seg på dersom de ønsker å være med.
–Det er en selvfølge for Norge å bygge ut flytende vindkraft så raskt som mulig. Dere har det beste geografiske potensialet for flytende vind av alle land i Europa, og dere er per i dag den teknologiske lederen for flytende vind globalt. Dette er en enorm industriell mulighet for Norge, sier Dickson
Regjeringen kunngjorde nylig at den første store, norske havvindparken, som er bunnfast havvind og moden teknologi, ble tildelt Ventyr. Samtidig fikk vi vite at Utsira Nord, hvor det er flytende havvind som gjelder, ble utsatt på ubestemt tid. Dickson snakket derfor under tittelen «The future of floating offshore wind: Utsira is postponed – has Norway lost the race?»
–Det ville vært en tragedie om Norge ikke utnyttet denne muligheten fullt ut, og derfor er det svært bekymringsfullt at Utsira Nord er utsatt. Klokken tikker, og andre land i Europa og utenfor Europa går videre med sine prosjekter for flytende vind. Det er en veldig reell risiko for at Norge, hvis det ikke handler, vil gå glipp av den gyldne muligheten som nå ligger foran dem, sier han.
Kan miste ledertrøya
Haga i Fornybar Norge er oppgitt over at prosessene tar så lang tid og mener at regjeringen kunne vært mer proaktive.
– Vi står nå i fare for å miste ledertrøya innen flytende havvind. Det er vår og regjeringens klare ambisjon at Norge skal være fremst i dette kappløpet, men den siste utsettelsen er et skjær i sjøen. I utgangspunktet har vi en leverandørindustri som er unikt posisjonert for å ta markedsandeler innen flytende havvind og som om kort tid kommer til å trenge omstillingsmuligheter. Men det krever proaktivitet og at regjeringen faktisk satser, sier hun.
Hun tillater seg et hjertesukk i etterkant av den siste utsettelsen fra regjeringen.
– At vi står der vi står nå, med en utsettelse grunnet manglende og treg dialog med EU-institusjoner, illustrerer betydningen av å være tidlig ute i disse prosessene. Men næringen og norske myndigheter står nå sammen for å sikre forståelse i Europa for betydningen av flytende havvind og modellen Norge har valgt.
Må ha lønnsomhet
Teknologien for flytende havvind må modnes, slik at kostnadene kuttes og industrien kan stå på egne ben så fort som mulig. Det gjøres ved å bygge store nok volumer, slik at leverandørindustrien kan ha en mer standardisert produksjon. Derfor er utlysning, konkurranse og bygging av prosjektene på Utsira Nord viktig å komme i gang med så fort som overhodet mulig.