Analytiker Robert Hjorth mener Norge må ta grep innen neste havvind-auksjon. Sist uke gikk Ventyr av med seieren i aukjsonen om Sørlige Nordsjø II, der Equinors konsortium var eneste som var med på budrunden.
–Det var positivt for norsk havvind at der var to konsortier som bød på SNII og det var positivt at der var reel konkurrense mellem Ventyr og Equinor/RWE. Gratulerer til Ventyr som vant! Jeg tror de vil være en kompetent utvikler som leverer projektet til tiden og med positive ringvirkninger for norsk leverandørindustri. Det vil være et boost for de norske leverandører at få et hjemmemarked, også selvom det ikke er så stort i første omgang.
Robert Hjorth er managing director og partner i konsulentselskapet Boston Consulting Group (BCG). Han står, sammen med sitt havvindteam på 15 konsulenter, bak rapporten Norway’s 300 GW offshore wind opportunity.
Ikke attraktivt nok
Under auksjonen var det totalt to stk som ente opp med å by.
–Når det er sagt, så viser den lave interessen at business caset for havvind i Norge ikke er godt nok til at være attraktivt for mange. I 2024 vil det utbydes 65GW med havvind globalt og det var tydelig at de 1,4 GW i Norge ikke er blant de mest attraktive for utviklerne. Det er kombinasjonen av omkostningsnivået, støtten, og andre politiske rammebetingelser som gjør det mindre attraktivt enn i andre land.
Trenger forutsigbarhet
Hjorth mener vilkårene som er nå, gjør at interessen for havvindmarkedet i Norge ikke er slik den har potensialet til å bli.
–Jeg tror vi har behov for mere forutsigbarhet for at gjøre de neste havvind-auksjonene i Norge mer attraktive og sikre billigst mulige utvikling av havvind i Norge. Mange mekanismer vil kunne gøre det mer attraktivt, f.eks. større arealer, forutsigbarhet om støttemekanismer, hybridkabler, at staten (evt. Statnett) betaler for nettilkoblingen, osv.
–Hvis man klarer at skape denne forutsigbarheten og øke attraktiviteten for de kommende havvind-tilbud, vil Norge og norsk leverandørindustri kunne posisjonere seg som en global leder, spesielt innenfor flytende havvind. Det vil komme hele kysten til gode – ikke bare Stavanger – og det vil kunne skapes mange arbeidsplasser i både sør og nord. Det blir viktig å utnytte eksisterende kapasitet og utbygge leverandørindustrien langs hele kysten.