En ny rapport, gjort av samarbeidsforum for havvind, avslører et betydelig behov for økt arbeidskraft for å oppnå regjeringens ambisiøse mål innen havvindsektoren.
Mangler 1900 studieplasser
Energidepartementet etablerte i 2021/2022 et Samarbeidsforum for havvind, hvor arbeidsgruppe 2 – «Teknologi- og industriutvikling» er ledet av Norsk Industri, med mål å styrke havvindnæringen i Norge. Den 14. mars ble deres første rapport, «Fra laber bris til sterk kuling», lansert. Her fremkommer det at det er stort behov for arbeidskraft både når det gjelder teoretisk og yrkesfagelig kompetanse
I rapporten estimerer de at det er behov for 1900 flere studieplasser sammenlignet med dagens tilbud på master, bachelor og yrkesfaglig nivå. Det blir også nevnt at det må jobbes aktivt med å øke antall videregående elever som fordyper seg i realfag. Yngve Børstad, sekretariatsleder i Samarbeidsforum for Havvind, understreker betydningen av å fremme yrkesfag og stoltheten knyttet til å ha et fagbrev.
– Det har ikke vært populært de siste årene å ta fagbrev, de unge higer etter å ta høyere utdanning. Vi ser at dette er et problem allerede nå i olje- og gassindustrien, forteller Børstad til Ocean24.
Han trekker fram rapporten “gigawatt krever megaløft”, som er gjort av Menon. Den estimerer at det i 2030 vil være behov for nærmere 16 000 sysselsatte, mens det vil være behov for nærmere 25 000 sysselsatte i 2035. Med rundt 4300 som jobber innenfor havvind i dag, vil dette tilsvare en økning i antall årsverk med rundt 5,7 ganger.
– Med utdanningsfrekvensen som er i dag, spesielt når det gjelder lærlinger, kommer vi til å slite, sier Børstad.
Vil motivere ungdommen tidlig
En betydelig innsats for å møte fremtidige behov for kvalifisert arbeidskraft i energisektoren er nødvendig. Nå har Norsk Industri, etterspurt gjennom samarbeidsforum for havvind, igangsatt et nytt prosjekt for å få en enda bredere forståelse av kompetansebehovet innen havvind de neste årene.
– Norsk industri har engasjert Nasjonalt kompetansesenter for havvind til å gjennomføre dette prosjektet, det er delt inn i fire faser, hvor de nå nesten er ferdig med den første fasen, sier Børstad.
De fire fasene av prosjektet, som har fått navnet «VindKOMP», er:
- Behovkartlegging.
- GAP-analyse og utforming av utdanningsmoduler: Evaluering av behovene mot tilgjengelig akademisk kunnskap, etterfulgt av utvikling av passende utdanningsmoduler.
- Utdanning og rekruttering: Implementering av strategiske tiltak for å tiltrekke og beholde både unge og erfarne arbeidstakere.
- Implementering: Gjennomføringen av planene og strategiene for å oppnå de definerte målene.
Prosjektet har som mål å utvikle tilgjengelige kompetansemoduler som forventes å være klare i løpet av høsten 2024. En sentral del av VindKOMP-prosjektet er å motivere ungdommen tidlig. Gjennom å informere allerede på ungdomsskolen og videregående skolenivå, ønsker de å opplyse om karrieremuligheter innen havvindnæringen, da også innen yrkesfaglig utdannelse. Dette vil være i den siste fasen av prosjektet. Målet er å inspirere ungdommen til å vurdere mulighetene som finnes i havvindnæringen, slik at det sikres en jevn tilførsel av kvalifisert personell når behovet oppstår.
– Vi håper at VindKOMP vil kunne gi en indikasjon på hvor mange fagarbeidere, økonomer, ingeniører, jurister osv. vi trenger for å møte de høye ambisjonene til regjeringen, og være klare til når de flytende vindprosjektene blir realisert, forteller Børstad.
Viktig å skille mellom landansatte og offshore ansatte
For å sikre tilstrekkelig tilførsel av kvalifisert personell både til tradisjonell olje- og gassutvinning, og den voksende havvindsektoren, peker Atle Blomgren, seniorforsker i NORCE, også på behovet for utdanning og kompetanseutvikling. Han understreker viktigheten av å skille mellom landansatte og offshore ansatte.
– Det er lettere å reskille de som er på land, men offshore fagarbeidere vil trenge nye tilbud, sier Blomgren.
Mangelen av fagarbeidere i Norge kan bli utfordrende
Selv om behovet for offshore havvindarbeidere ikke vil materialisere seg før om noen år, mener Blomgren at mangelen av fagarbeidere i Norge er en stor utfordring. Han trekker frem Norges Bank regionalt nettverk, som ble publisert torsdag, 14. Mai. Her vises det til mangel på arbeidskraft, spesielt innenfor ingeniører, mekanisk arbeidere og elektrikere.
– Det er akkurat de yrkene du trenger i havvind. Det store behovet vil være å få nok fagarbeidere, altså mekanikere og teknikere, forteller Blomgren.
Han peker på det samme problemet som nevnt av Børstad, nemlig at det er en stor ambisjon blant unge om å ta høyere utdanning.
– Selv om det er tilgjengelige kurs og omskoleringstilbud, som er veldig bra, er utfordringen å sikre tilstrekkelig antall fagarbeidere til havvindindustrien, det er der skoen trykker, mener Blomgren.