Havforskningsinstituttet skal bruke GoliatVIND i forskning på flytende havvinds påvirkning på fisk og sjøpattedyr. Dersom Forskningsrådet gir grønt lys med sin støtte, vil undersøkelsene starte allerede neste år.
GoliatVIND skal bidra til ny kunnskap om havvind-påvirkning. Hensikten med støtten fra Forskningsrådet er å stimulere forskningsorganisasjoner til å samarbeide med næringslivet for å bygge kunnskap som næringslivet og samfunnet trenger for å løse store samfunns- og næringsutfordringer. Et av kravene for støtte er at næringslivet bidrar med kontantfinansiering i prosjektene.
– Det er kjempeflott at Havforskningsinstituttet ønsker å benytte GoliatVIND som et forskningsobjekt for å tilegne seg mer kunnskap om virkninger av havvind. Det er noe vi selvsagt ønsker å bidra til. GoliatVIND vil være et viktig demonstrasjonsprosjekt før større prosjekter realiseres på norsk sokkel. Prosjektet skal bidra til å øke kunnskapen rundt havvindpåvirkning, samtidig som vi fremskynder utviklingen av norske leverandørkjeder og utvikler en ny eksportindustri, sier Gunnar Birkeland, CEO i Source Gallileo Norge, som sammen med Odfjell Oceanwind og Kansai Electric Power Company står bak GoliatVIND-prosjektet.
Sist uke ble det kjent at havvind-prosjektet får to milliarder kroner i tilskudd fra Enova.
– ENOVA-støtten ga oss bekreftelse på at det er et viktig demonstrasjonsprosjekt for norsk teknologi, og interessen fra forskningsmiljøene bekrefter også at prosjektet kan ha stor verdi når det gjelder å øke kunnskapsgrunnlaget, sier Birkeland.
Han forklarer at deltakelsen for GoliatVIND i disse forskningsprosjektene, sammen med prosjektets planlagte miljøovervåkningsprogram, vil ha stor betydning for det samlede kunnskapsgrunnlaget for havvind.
– GoliatVIND har som prinsipp at all erfaring og kunnskap som innhentes, skal være åpent tilgjengelig. Det vil gi verdifull kunnskap med tanke på de kommende havvindutbyggingene i Norge, som er planlagt i en mye større skala enn GoliatVIND. Resultatene fra undersøkelser gjort knyttet til GoliatVIND vil være særlig relevante for Nordavind-områdene som er foreslått av NVE, sier Birkeland.
Regjeringen har satt et mål om 30 GW havvind i 2040. I april 2023 la NVE frem forslag til 20 havvindområder langs hele kysten av Norge. Norges havvindsatsing er fremdeles i startgropen, som betyr at behovet for kunnskapsinnhenting på området er betydelig, særlig når det gjelder påvirkning på marint liv. I den forbindelse planlegger Havforskningsinstituttet nye forskningsprosjekter for å øke kunnskapen på området.
Havforskningsinstituttet har utarbeidet og sendt søknad til Forskningsrådet om forskningsmidler til to studier hvor GoliatVIND er planlagt benyttet som forskningsobjekt. Den ene studien er svært omfattende og skal se på mulige virkninger av havvind på sjøpattedyr og andre nøkkelarter (som for eksempel deres byttedyr, blant annet lodde) i det marine økosystemet. Her skal det settes ut mye forskjellig utstyr, i tillegg til vanlig klassisk monitorering på båter, i to forskjellige områder: GoliatVIND og et referanseområde uten havvindpark.
Det andre studiet skal se nærmere på mulige virkninger av havvind på fiskebestander, og planlegger å utvikle et digitalt verktøy som skal kunne brukes til å kunne forutsi effekter på fiskebestander i fremtidige utbygginger.
Forskningsperioden for begge prosjektene er fra 1. januar 2025 til og med 31. desember 2028. Det planlegges for publisering av resultater underveis.