Prodtex og Odfjell Oceanwind har dannet fellesforetaket WindSteel Technologies for å håndtere det som forventes å bli en av de største utfordringene ved oppskaleringen av den flytende havvindindustrien.
Dellesforetaket er ifølge selskapene opprettet for å etablere produksjonskapasitet som er nødvendig for å møte behovet for hundrevis av flytende vindfundamenter årlig, bare i Europa, og har som mål å ha sin første fabrikk operativ innen 2027. Nylig ble bransjeveteranen Geir Bjørkeli, tidligere administrerende direktør for Corvus Energy, utnevnt til å lede prosjektet.
WindSteel Technologies utvikler fabrikker for å levere flytende fundamenter til kostnader, skala og kvalitet som kreves for å kommersialisere flytende havvind. Selskapet vil fungere som et knutepunkt for å levere fundamentene til markedet og samarbeide tett med spesialistselskaper fra den lokale og internasjonale leverandørkjeden.
– Produksjon av flytende vindfundamenter i den størrelsen og skalaen som trengs for å utvikle gigawatt flytende vindparker, vil kreve fabrikker, ikke verft slik vi er vant til å se fra olje- og gass- og skipsbyggingsindustrien. Disse fabrikkene vil være svært spesialiserte, med produksjons- og monteringslinjer som er tilpasset for å produsere fundamentdesign med relativt like strukturelle komponenter. Akkurat som vi ser i bil- eller flyfabrikker, forklarer Per Lund, administrerende direktør i Odfjell Oceanwind og styreleder i WindSteel Technologies.
Dette fellesforetaket er resultatet av flere års samarbeid mellom Odfjell Oceanwind og Prodtex, der de to selskapene har utviklet automatiserte produksjons- og monteringsmetoder for Odfjell Oceanwinds markedsledende Deepsea flytende vindfundamenter.
– Hvis flytende havvind skal bli en relevant energikilde i fremtiden, må vi dramatisk redusere kostnadene, men også øke skalaen. Og vi må gjøre dette uten å ofre kvalitet. Disse havstrukturene for vindturbiner på 15MW og større må kunne tåle ekstreme belastninger i over 30 år uten å måtte slepes tilbake for reparasjoner. Feil basert på dårlige sveiser eller overflatebehandling er rett og slett ikke akseptabelt.
Geir Bjørkeli, tidligere administrerende direktør i Corvus Energy, er nylig utnevnt som administrerende direktør i Windsteel Technologies.
–Jeg gleder meg til å begynne på dette prosjektet. Dette er en enestående mulighet til å bidra til å gjenopprette den storskala stålproduksjonsindustrien i Europa. På mange måter vil Windsteel Technologies gjøre for flytende vindfundamenter det Corvus Energy gjorde for maritime batterier for et tiår siden. Til tross for mye skepsis etablerte Corvus vellykket masseproduksjon av batterier i land som Norge og Canada, og selskapet er nå en verdensleder innen sin nisje, sier Bjørkeli.
Kapasiteten fra samme anlegg er blitt reservert av UtsiraVIND-prosjektet på 500-750 MW, som konkurrerer om havbunnsleie i den pågående norske Utsira Nord-konkurransen. Denne reservasjonen er avhengig av en vellykket utfall av konkurransen.