NTNU drar veksel på kompetanse fra olje og gass når de skal utdanne de som skal bygge flytende havvind: – Vi har den ledende kompetansen på det å bygge selve fundamentet til turbinene.
Våren 2023 gjennomførte NTNU det første havvindkurset for olje- og gassarbeidere. Ocean24 har snakket med leder for NTNU Energi Team Vind og med koordinator for kursene, Trond Kvamsdal.
Norges satsing på havvindindustrien markerer en betydelig milepæl i energiomstillingen. Med regjeringens ambisjoner om å utlyse områder for 30 GW havvind innen 2040, blir havvind et av de viktigste satsingsområdene for energi i Norge. Denne satsingen innebærer ikke bare økonomiske investeringer, men også et behov for menneskelig kapital.
Innføringskurs i havvind
NTNU er en av flere institusjoner som nå tilbyr utdanning rettet mot den fremvoksende havvind-sektoren. NTNUs satsing er et innføringskurs i havvind spesielt rettet mot olje- og gassarbeidere. Kurset er utviklet av NTNU Energi Team Vind og finansiert av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HKDir). Det første kurset ble gjennomført våren 2023 med en deltakelse på 100 personer.
– Vi har mottatt svært positive tilbakemeldinger på kurset som ble avholdt i fjor, forteller Trond Kvamsdal.
Studietilbudet består av et felles innføringsemne på 3,5 studiepoeng. Deretter velger man ett av fire fordypningsemner på fire studiepoeng. De fire forskjellige fordypningsemnene å velge mellom er dynamisk konstruksjonsanalyse av offshore vindturbiner, elektrisk infrastruktur og systemintegrasjon, digitale løsninger for drift og vedlikehold av offshore vindparker, og bærekraftig utvikling av offshore vindkraft. Totalt vil kurset være på 7,5 studiepoeng.
– Den første delen av kurset vil gi et helhetlig overblikk over hva som er viktig med havvind, så kan man velge fordypningsemne deretter, sier Kvamsdal.
Trenger mer kompetanse for å lykkes
Med regjeringens satsing på havvind understreker Kvamsdal viktigheten av slike kurs. Han viser til rapporten Gigawatt krever megaløft, som Tekna og Norwegian Offshore Wind lanserte i august 2023. Rapporten slår fast at høyere utdanning innen havvind må økes betraktelig dersom havvindaktører skal få tak i nok kompetanse til å lykkes med regjeringens havvindstrategi.
– Derfor er det viktig å omskolere de som er i offshorenæringen, slik at man kan kompensere for den økende etterspørselen, sier Kvamsdal.
Ledende kompetanse innen flytende havvind
Ved å dra nytte av Norges eksisterende ekspertise innen olje- og gassnæringen, mener Kvamsdal at Norge kan bygge en bærekraftig havvindindustri. Han understreker styrken Norge har i forhold til utbygging av flytende vindparker.
– Her har vi den ledende kompetansen på det å bygge selve fundamentet til turbinene, som kommer av den sterke olje- og gassindustrien. Det som gjenstår er å få bygd ut industrien for å få prisene ned.
For tiden er Hywind Tempen Norges eneste flytende havvindpark, og foreløpig verdens største.
– Man ser nå at det er andre land som kommer på banen. Så det som er viktig nå er at Norge står på, og får bygd ut, sier han.