Testsenteret for flytende havvind har en tilgjengelig plass. De kunngjør nå en utlysning med kvalitative kriterier for å sikre at et nytt testprosjekt bidrar til positive ringvirkninger for havvindindustrien.
Bedrifter eller konsortier som ønsker å teste sin flytende havvindteknologi, kan nå sende inn et tilbud til testsenteret utenfor Karmøy. I tillegg må de redegjøre for prosjektets karbonavtrykk, påvirkning på natur og miljø, samt sameksistens med andre næringer på havet.
Potensielle testkunder må demonstrere hvordan prosjektet gir positive effekter for leverandørkjeden. De må også kunne forklare hvordan løsningen deres bidrar til å redusere kostnadene innen flytende havvind.
– Vi er i kontakt med en lang liste over prosjekteiere som er interesserte, men vi ønsker å gå bredt ut i markedet. En tildelingsprosess som denne, der vi også stiller noen kvalitative krav, vil bidra til å sikre et solid prosjekt som driver industrien fremover, sier leder for METCentre og Norwegian Offshore Wind, Arvid Nesse.
Før jul fikk METCentre grønt lys fra Energidepartementet til å utvide. Totalt er fem nye prosjekter planlagt, i tillegg til de to turbinene som for øyeblikket er i drift. Noen av plassene er reservert, men da et av prosjektene ble avsluttet i 2023, var det naturlig å finne en god modell for å bringe inn et nytt prosjekt.
– Vi har lagt oss tett opptil de kriteriene som industrien har foreslått for Utsira Nord. Vi er i en brytningstid for flytende havvind, der vi ser at valgene vi tar i dag setter retningen for hele industrien i fremtiden, sier Nesse.
Testkonsesjonene som er tildelt METCentre, er opptil 20 MW per enhet. I begynnelsen av januar kunngjorde Aker Solutions at de har signert en FEED med METCentre for å utvikle verdens første undersjøiske kraftfordelingssystem for flytende havvind.