Det ble nylig kjent at Harbour Energy kjøper Wintershall Dea, inkludert selskapets lisenser for karbonfangst og lagring. Vi har tatt en prat med selskapet for å høre mer om deres tanker etter oppkjøpet.
I slutten av desember ble det delt i en pressemelding at Harbour Energy kjøper Wintershall Dea. Kjøpet inkluderer hele Wintershalls virksomhet, med unntak av russisk aktivitet. Inkludert er produksjons- og utviklingsressurser samt utforskningsrettigheter i Norge, Argentina, Tyskland, Mexico, Algerie, Libya (unntatt Wintershall AG), Egypt og Danmark (unntatt Ravn), samt Wintershall Deas lisenser for karbonfangst og lagring.
Wintershall har tidligere delt planer om å utvikle en omfattende verdikjede for karbonfangst og -lagring (CCS) i Nordvest-Europa.
I november besluttet Wintershall Dea og Luna-partnersjapet å bore den første brønnen i CO2-lagringslisensen Luna i Nordsjøen. Luna har et lagringspotensial på 5 millioner tonn CO2 per år,.
Hva motiverer Wintershall Dea til å investere i CO2-lagring, og hvordan ser selskapet på Luna som en nøkkelkomponent i denne satsingen?
– Wintershall Dea har bestemt seg for å bli et gass- og karbonhåndteringsselskap. Over de siste to årene har vi bygget oss opp med lagringslisenser i flere Nordsjø-land, inkludert to i Norge, Luna og Havstjerne. Begge disse lisensene spiller en viktig rolle i oppbyggingen av en karbonhåndteringsvirksomhet, forteller kommunikasjonssjef Kjetil Hjertvik til Ocean24.
Nest størst i Norge
Som operatør for lisensene Luna og Havstjerne, er Wintershall Dea før oppokjøpet den nest største eieren av karbonlagringslisenser i Norge etter Equinor.
– Wintershall Dea i Norge spiller allerede en nøkkelrolle i å levere energi til Europa. Samtidig er vi opptatt av å bidra til å redusere mengden karbondioksid som slippes ut i atmosfæren, sier Michael Zechner, administrerende direktør i Wintershall Dea i Norge.
I fjor inngikk Wintershall Dea og Equinor en avtale om å utvikle en CO2-rørledning som skal forbinde utslippskilder på det europeiske kontinentet med karbonlagringsanlegg i den norske delen av Nordsjøen.
Luna kan bli et av karbonlagrene i den norske enden av rørledningen.
Hvordan bidrar Luna-lisensen til Wintershall Deas overordnede mål om å bygge en omfattende verdikjede for karbonfangst og -lagring i Nordvest-Europa?
– Som de andre lagringslisensene vi har, gir Luna-lisensen oss flere muligheter innen CO2lagring, sier Hjertvik.
Mener det er nødvendig
Hva ser dere på som de største utfordringene og mulighetene knyttet til å utvikle CO2-lagring som en løsning for å redusere karbonutslippene i Europa?
– Karbonfangst og -lagring må til om vi skal nå klimamålene. Den største utfordringen og samtidig muligheten, er å få alle elementene i verdikjeden, fra fangst via transport til lagring, på plass, sier Hjertvik til Ocean24.