Ocean24 har snakket med bransjetopper om hvordan 2024 blir for leverandørindustrien.
Industriledere Ocean24 har snakket med er optimistiske med tanke på vedvarende høyt aktivitetsnivå innen olje og gass i årene fremover. Samtidig er vi inne i en dreining over mot at det å skaffe oppdrag innen modifikasjon og vedlikehold blir stadig viktigere.
– De største mulighetene innen oljeservice ligger utvilsomt i vedlikehold og modifikasjoner på eksisterende plattformer. Feltene får lengre levetid, og brønner blir vedlikeholdt, blant annet med ny teknologi, sier Ståle Kyllingstad, gründer og konsernsjef i IKM Gruppen, til Ocean24.
Ny teknologi gir lengre levetid
– Leting skjer rundt eksisterende felt, med god infrastruktur. Funn blir hurtig bygget ut. Det medfører at det blir mye arbeid med levetidsforlengelse og modifikasjoner på disse plattformene, sier Kyllingstad.
Også Alexandra Makrygiannis, leder for leverandør-messen OTD Energy, trekker også frem vedlikehold som viktig, også med tanke på bærekraft.
– Norge har mange felt i produksjon som snart trenger vedlikehold og modifikasjoner. Dette er utrolig viktig for levetiden, men ikke minst hjelpe til med bærekraftige løsninger for å kutte utslipp. Her må oljeservice være på ballen for å bistå med utvikling og implementering av grønnere teknologier, sier Makrygiannis.
Spår høy etterspørsel i hele verdikjeden
Morten Walde, CEO i TS Group, er optimistisk.
– Vår formodning er at etterspørselen etter varer og tjenester fra norsk oljeservice industri vil anta bred front i 2024, og treffe langt de fleste segmenter, nærmest uavhengig av hvor i verdikjeden en befinner seg, sier Walde til Ocean24.
Han viser til at høye priser på petroleum og gunstige vilkår nå bidrar til muligheter for leverandørene:
– Stabile og bærekraftige olje- og gasspriser priser over tid, i kombinasjon med skattepakken fra 2020, virker på NCS! På makronivå ventes det dermed et vedvarende høyt aktivitetsnivå innen norsk olje og gass de kommende årene. For 2024 anslår sentrale analytikere en samlet aktivitet rett sør for 300 milliarder, fordelt på nær 250 milliarder innen investeringer, og opp mot 50 milliarder innen drift og vedlikehold, sier Walde.
– Tyngdekraften er nådeløs
Utfordingen er at det som skal opp, ja det kommer stort sett også ned igen – en eller annen gang.
– I et vekstmarked er det lett å bli fartsblind. Det har vi utallige eksempler på historisk, og kanskje spesielt innen råvaremarkedene, som alltid har (og vil forbli) syklisk. Å bygge bok gjennom syklusene, basert på kvalitet, langsiktighet og fleksibilitet/skalerbarhet i kapasitets- så vel som kostnadsbasen, blir igjen helt avgjørende, tror vi. Det være seg for operatørselskaper, hovedkontraktører eller andre deler av industrien lenger ut i verdikjeden. Tyngdekraften er nådeløs, og den virker likt for alle, sier Walde.
Ståle Kyllingstad ser også en utfordring i den ekstraordinære arbeidsavgiften for høytlønnede, som det siste året har rammet blant annet teknologibedrifter spesielt hardt.
– Hva blir den største utfordringen for leverandørindustrien i året som kommer?
– Stabile rammebetingelser for kundene, og en ekstra arbeidsgiveravgift på våre viktigste ansatte, sier Kyllingstad.
Jakt på kvalifisert arbeidskraft
I det vi nå går inn i et nytt år er det geopolitiske bildet mer usikkert enn på lenge. Alexandra Makrygiannis mener det er viktig å holde blikket på verdensbildet, og på de internasjonale leveransene.
– Forstyrrelser i de globale forsyningskjedene vil være en utfordring gitt avhengigheten av å importere råvarer og komponenter.
– I tillegg vil det være behov for kompetanse og arbeidskraft med tanke på de store prosjektene som skal gjennomføres på norsk sokkel. Behovet for å tiltrekke og utvikle kvalifisert arbeidskraft for å støtte innovasjon og vekst vil være en utfordring, sier Makrygiannis.
Oppdrag ferdigstilt før tid og under kost
– Hva har overrasket deg mest i året som gikk?
– Stabiliteten på oljeprisen, svarer Ståle Kyllingstad.
– Skal jeg nevne noe spesifikt kan det være at noen større aktiviteter hos flere av våre oppdragsgivere ble ferdigstilt før tid og under kost, hvilket hører til sjeldenheten i denne industrien. Dette er et sunnhetstegn som det kan være verdt å reflektere over. I andre grensesnitt var dog det mer tradisjonelle issuet, forsinkelser og forskyvninger, et faktum. Samlet sett er vår hypotese at aktivitetene i 2 halvår 2023 for oljeservice-industrien falt noe etter plan, hvilket setter ytterligere press på kapasitetene ved inngangen til 2024, sier Morten Walde.