Sokkeldirektoratet oppsummerer året som gikk, og løfter samtidig blikket mot fremtiden.
2023 var et aktivt år på norsk sokkel. Ved årsskiftet var 92 felt i drift, 27 prosjekter var under utbygging, og det ble boret mange letebrønner.
Produksjonen var noe lavere i 2023 enn forventet for et år siden. Dette skyldes ifølge årsoppsummeringen Sokkeldirektoratet i dag har sendt ut hovedsakelig ikke-planlagte og forlenget vedlikeholdsstans på flere landanlegg og felt.
Konsekvensene for gassproduksjonen var størst om sommeren, da etterspørselen var lavere. Fra litt ut på høsten økte produksjonen, og spesielt november og desember var gode måneder for gasseksport.
Foreløpige tall for desember viser at det ser ut til å bli satt ny eksportrekord for en enkelt måned, med nesten 12 milliarder standard kubikkmeter.
– Den høye aktiviteten som preget 2023, vil fortsette gjennom 2024, ifølge Sokkeldirektoratet.
Norsk sokkel er slik direktoratet vurderer det svært viktig for energisikkerheten i Europa i mange år fremover.
I 2022 ble det tatt mange investeringsbeslutninger, og disse prosjektene ble godkjent av myndighetene i fjor. 27 prosjekter er nå under bygging, og de bidrar til stor aktivitet i leverandørindustrien.
Dette viser at den midlertidige skatteendringen som ble vedtatt i 2020, har hatt svært positiv effekt for norsk leverandørindustri.
På grunn av høy utbyggingsaktivitet er det forventet at olje- og gassproduksjonen vil være stabil de nærmeste årene. De nye feltene som tas i drift, kompenserer på kort sikt for lavere produksjon fra aldrende felt.
Sammenlignet med prognosene presentert i Sokkelåret i fjor, ser vi en relativt stor økning i investeringene for 2023 og 2024.
Dette kommer blant annet av høy aktivitet i industrien, en svakere norsk valuta og kostnadsvekst. Noen prosjekter har akselerert investeringene, og flere felt får forlenget levetid og må derfor investere i oppgraderinger.
I 2023 ble det påbegynt 34 letebrønner. 23 av disse var undersøkelsesbrønner, hvor det ble gjort 14 funn.
Det er viktig å lete rundt infrastrukturen slik at funn kan knyttes tilbake og skape verdi mens feltene fortsatt er i drift.
Sokkeldirektoratet ber i oppsummeringen om at selskapene i større grad utforsket mindre kjente områder mer aktivt. For å kunne realisere mer av ressurspotensialet, må selskapene i større grad våge å prøve ut nye ideer i mindre kjente områder.
Fremdeles er det stor interesse for de årlige tildelingene i førehandsbestemte område (TFO). 25 selskaper søkte om nytt areal i TFO 2023.
Interessen for å lagre CO2 på norsk sokkel er stadig økende. Basert på eget arbeid har direktoratet tidligere vist at det er et stort potensial for sikker lagring av CO2 på den norske kontinentalsokkelen.
Siden 2020 er det tildelt seks lete- og utvinningsløyver som nå blir utforsket, og flere selskaper ser nå på prosjekter som tar sikte på å etablere verdikjeder for fangst av CO2, transport fra Europa og lagring på norsk sokkel.
For Sokkeldirektoratet blir det viktig å legge til rette for tildeling av flere lete- og utvinningsløyver der CO2 kan lagres i god sameksistens med petroleumsvirksomheten og andre næringer på havet.
Det betyr at kommersielle aktører nå kan bidra til å få avklart om det finnes mineralressurser som er kommersielt attraktive å utvinne, og om man kan utvinne dette på en bærekraftig måte.
Denne uken ble det avgjort at det settes i gang en prosess for å lyse ut og tildele løyve etter havbunnsmineralloven.