Et prosjektkonsortium ledet av Nekkar, i samarbeid med blant andre Kongsberg Maritime, DOF og GCE Node er blant dem som i dag ble tildelt finansiering gjennom den norske regjeringens Grønn Plattform-initiativ.
Gjennom Grønn plattform-ordningen skal ni store forsknings- og innovasjonsprosjekter utvikle klima- og miljøvennlige løsninger i næringslivet for blant annet ladeinfrastruktur til tungtransport, resirkulering av gamle skip og plastemballasje til mat. I dag ble totalt 573 millioner kroner delt ut til grønne omstillingsprosjekter.
Akselerere grønn omstilling i næringslivet
– Grønn plattforms målsetting er å akselerere grønn omstilling i næringslivet. Det skjer utrolig mye spennende og støtte som vi nå gir til disse store prosjektene er et viktig bidrag til regjeringens mål for grønn omstilling og næringsvekst, sier næringsminister Jan Christian Vestre.
Grønn plattform er en satsing som gir bedrifter og forskningsinstitutter midler til forsknings- og innovasjonsdrevet grønn omstilling. Næringsliv, ulike forskningsinstitusjoner, offentlige aktører og katapultsentre jobber sammen for at å realisere store grønne prosjekter som bidrar til at Norge lykkes med omstillingen av økonomi og næringsstruktur. De ni prosjektene får til sammen inntil 573 millioner kroner, men bidrar også med betydelige egenandeler, slik at totalbudsjettet for prosjektene er nesten en milliard kroner.
Grønn plattform-prosjektene finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet og administreres av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva i fellesskap.
Nekkar, NORCE, DOF og GCE Node
Et konsortium ledet av Nekkar som vil utvikle nye havvind-løsninger, fikk i dag tilslag på sin søknad om 75 millioner kroner.
Konsortiet, som også inkluderer GCE Node, NORCE, Sustainable Energy Catapult Center, Sintef Ocean og Universitetet i Agder, har som mål å utvikle en trygg og effektiv løsning for utskifting av hovedkomponenter (MCR) på offshore vindturbiner. Dette vil potensielt redusere både tid, kostnader og inntektstap som følge av nedetid.
Prosjektet vil utvikle en fjernstyrt, selvheisende løfteutstyr basert på Nekkars SkyWalker-verktøy for installasjon av vindturbiner. Dette utstyret vil bevege seg opp og ned turbinens tårn for å erstatte hovedkomponenter som girboks, blader, osv., mens det er offshore.
I tillegg vil det utvikles en 3D-bevegelseskompensert kran med formål å løfte SkyWalker fra et flytende fartøy til en flytende vindturbin. Videre vil spesifikasjonene til et allsidig fartøy som integrerer kravene til SkyWalker og 3D-kranen bli utviklet. Prosjektet vil også evaluere virkningen av løsningen fra et totalt perspektiv for vindfarmen ved å bruke og utvikle eksisterende verktøy for offshore logistikk, skipdesign og maritime operasjoner.
Målet er å utvikle en løsning for utskifting av hovedkomponenter som kan brukes offshore på både flytende og bunnfaste vindturbiner fra ulike produsenter, både for nybygg og installert base.
Prosjektet er avhengig av godkjenning av kapitalbidrag fra hver prosjektpartner for å aktivere de 75,2 millioner kronene fra Grønn Plattform-initiativet. Prosjektpartnerne forventer å avslutte denne prosessen i løpet av første kvartal 2024, på hvilket tidspunkt ytterligere informasjon om prosjektet og finansieringen vil bli delt.
Aker Solutions og Windrise
Aker Solutions får 110 millioner kroner til prosjektet Windrise.
Ifølge Aker Solutions er målet med WINDRISE-prosjektet er å muliggjøre en bærekraftig og kostnadseffektiv løsning for storskala produksjon og utplassering av havvind-understell. Prosjektet vil transformere mer enn femti-år med ledende teknologi innen olje og gass-installasjoner til et nytt, svært integrert og mere bærekraftig system for masseproduksjon, transport og installasjon av store understell til fornybar havvindenergi. Dette vil ifølge søker være avgjørende for å akselerere overgangen til rimelig og ren energi og styrke konkurranseevnen til partnerne og vinne i nasjonale og globale markeder.
Samarbeidspartnere på Windrise-prosjektet er, foruten Aker Solutions, BOA Offshore AS, Ernst-B Johansen AS, Manufacturing Technology Norwegian Catapult AS, Sarens AS, Scanmudring AS, SINTEF AS, SINTEF Manufacturing AS, SINTEF Ocean AS, Stiftelsen Norges Geotekniske Institutt, Windstaller Alliance AS.
Vil omstille prosessindustri
Vianode fikk 117 millioner kroner til prosjektet Green Box, som skal bidra i utviklingen av fremtidens grønne og digitale fabrikker i prosessindustrien.
Green Box danne grunnlaget for hvordan oppgraderinger og nyetableringer av nullutslipps prosessindustri i Norge vil bli i årene fremover. GreenBox-prosjektet tar sikte på å utvikle teknologier for datafangst og avansert prosesskontroll for å muliggjøre mer effektive og klimavennlige produksjonsmetoder. Målet er demonstrere teknologien i Vianodes første storskalaanlegg for produksjon av mer bærekraftig anodegrafitt, som et ledd i arbeidet med å avkarbonisere verdikjeden for batterier og elbiler. Videre er ambisjonen å bidra til at det skapes flere leverandørbedrifter for digitalisering av prosessindustrien, samt at teknologien skaleres i produksjonen av aluminium (Hydro) og silisium (Elkem) med nullutslipp fram mot 2040-2050.
Vianodes parnere på prosjektet er Cody AS, Cybernetica AS, Elkem ASA Technology Kristiansand, Eyde-klyngen, Future Materials AS, Hydro Energi Invest AS, NORCE Teknologi/Energi Agder, SINTEF AS, Tratec Norcon AS, Tunable AS.