Japanske Kansai blir med i samarbeidet om å elektrifisere Goliat-feltet med flytende havvind.
Source Galileo og Odfjell Oceanwind samarbeider med Vår Energi om det flytende havvindprosjektet ved Goliat-plattformen utenfor Hammerfest i Norge. Samarbeidet er nå ytterligere styrket med at det japanske kraftselskapet, The Kansai Electric Power Company Inc. («Kansai»), blir med på laget.
Prosjektet kan tilføre 320 GWh fornybar energi i Hammerfest-regionen. Parken er planlagt å være i drift innen 2027, slik at erfaringene kan brukes videre i Norges satsing på flytende havvind, inkludert ved Utsira Nord.
Havvindparken vil være tilknyttet Goliat-plattformen og bruke den eksisterende strømkabelen til land. Målet med prosjektet er å demonstrere flytende havvindteknologi i Norge, samt øke produksjonen av fornybar energi i en region med et stort og voksende behov for elektrisitet.
– Alt er klart for GoliatVIND, og prosjektet krever ingen nye store inngrep på land. Slike elektrifiseringsprosjekter med havvind vil akselerere utviklingen av norske leverandørkjeder og utvikle en eksportindustri. Det vil gjøre oss klare for større utviklinger av flytende havvind, som Utsira Nord i 2030. Å få Kansai med på laget er virkelig flott. Deres operasjonelle ekspertise og økonomiske styrke vil hjelpe oss med å akselerere flytende havvind i Norge, sier Gunnar Birkeland, administrerende direktør i Source Galileo Norge.
Japans ledende energiselskap
Kansai er Japans ledende energiselskap. Kansais T&D-selskap har en av de lengste erfaringene med å drive høyspentnett, omtrent 19 000 km lengde på overføringslinjen i Japan. I tillegg er Kansai en betydelig global investorer i fornybar energi og havvind. Kansai har en omsetning på rundt 300 milliarder kroner i året, er notert på den japanske børsen, og Statens pensjonsfond Utland eier 0,71 prosent av selskapet.
Kansai er nå en del av det eksisterende GoliatVIND-konsortiet, med Source Galileo og Odfjell Oceanwind. Kansais rolle er å bidra aktivt med sin ekspertise og tekniske kompetanse innen grensesnitt og høyspenningsystemer, samt erfaring med anskaffelser og økonomisk planlegging. Selskapet er allerede involvert i søknaden om Utsira Nord, sammen med Source Galileo, Odfjell Oceanwind og Ingka Investments – IKEAs investeringsarm. Kansai sender tre ingeniører og en kommersiell spesialist fra Osaka som vil slutte seg til Source Galileo Norges hovedkontor i Haugesund.
– Dette demonstrasjonsprosjektet er ideelt plassert for å positionere Kansai til å bringe den tekniske kunnskapen og erfaringen tilbake til det japanske markedet. Vi ser frem til å utvikle samarbeidet vårt med Source Galileo og Odfjell Oceanwind, og ser frem til å jobbe sammen på GoliatVIND for å gjøre prosjektet mulig, sier Seigo Yagi, General Manager i Kansai.
Eksport av flytende havvindteknologi
Odfjell Oceanwind har modne teknologier og løsninger for flytende havvind som også er kvalifisert for de tøffe forholdene i Barentshavet. Løsningene som skal demonstreres ved GoliatVIND er standardiserte og kan brukes praktisk talt overalt i verden som er egnet for flytende havvind, ikke minst i Japan.
– Grunnen til at GoliatVIND er så viktig, er potensialet for å eksportere teknologien internasjonalt. I dag er vi mest kjent med bunnfast havvind fra Storbritannia og Tyskland spesielt, men estimater viser at bare 20 prosent av verdens utnyttbare ressurser for offshore vind er egnet for denne teknologien. Dette betyr at 80 prosent er på en dybde som krever flytende havvind. Her er Norge og norsk industri, med vår lange og vindfulle kyst og maritime ekspertise, i en ideell posisjon til å bli globale teknologiledere. Dette kan danne grunnlaget for en stor eksportindustri, forklarer Per Lund, administrerende direktør i Odfjell Oceanwind.
Har kartlagt området
En viktig forutsetning for at prosjektet skal lykkes, er god sameksistens med fiskeinteressene i regionen og at tilknytningen til Goliat ikke medfører operasjonell risiko for produksjonen på installasjonen. Derfor har det vært kontinuerlig dialog med relevante fiskeorganisasjoner siden prosjektets start, og det pågår tekniske studier på Goliat.
– Dette området er allerede godt kartlagt. Det er et område med installasjoner og en allerede eksisterende infrastruktur for både nettverk og kabel til land. Konsekvensutredningen kan baseres på allerede eksisterende data, men der vi også må tette kunnskapshull, forklarer Gunnar Birkeland.