Aker BP har sammen med Equinor Energy og PGNiG Upstream Norway store planer for Yggdrasil prosjektet. Under årets ODM (Offshore drift og Modifikasjoner) i Stavanger var Kristian Bay Næss, Asset Operation Manager for Yggdrasil, tilstede for å forteller mer om hvordan Aker BP planlegger å bruke ny teknologi til å realisere fremtidig drift.
Yggdrasil, som tidligere var kjent som NOAKA, består av lisensgruppene Hugin, Fulla og Munin. Området ligger mellom Alvheim og Oseberg. Det har mange funn og inneholder totalt rundt 650 millioner fat oljeekvivalenter. Totale investeringer er anslått til 115 milliarder kroner.
Aker BP holdt innlegg på konferansen ODM sist uke, der Ocean24 var medarrangør. Tema for presentasjonen var teknologi til å realisere femtidens operasjonsmodell. Næss utdyper i dette intervjuet mer om framtidsplanene.
Enorme ringvirkninger
Utviklingen av Yggdrasil vil gi store ringvirkninger med estimerte sysselsettingseffekter på mer enn
65 000 årsverk i utbyggings- og driftsfasen. Norsk andel er forventet å være over 55 prosent. Verft på Stord, Egersund, Haugesund, Verdal og Sandnessjøen skal sammen med hundrevis av leverandører i hele landet bidra til utbyggingen.
Samtidig med innlevering av PUD-er inngikk Aker BP Yggdrasil-avtaler for over 50 milliarder kroner med alliansepartnere og leverandører. Alle avtaler og kontrakter forutsetter sanksjonering fra Stortinget.
Behov for endring
Du snakket om et behov for endringer i verdikjeden og behov for ny kompetanse? Fortell litt om dette behovet.
– Her tenker vi på hvordan vi kan transformere den operasjonsmodellen vi har i dag til å utnytte data på en ny måte, og bruke digitalisering til å muliggjøre nye måter å jobbe på. For å komme dit må vi utvikle kompetansen, for eksempel må en kontrollromtekniker ha en annen type kompetanse i dag enn de har. Selvfølgelig må de kunne drifte feltet sånn som de gjør nå, men de må også forstå digitaliseringsbiten bedre, og hvordan de kan bruke de verktøyene vi lager for å se fremover og bli mer proaktive, forteller Næss til Ocean24.
Hvordan vil dere arbeide mot dette?
– Der gjør vi mye forskjellig, men det går mye på å se på arbeidsprosessen vi har nå. Vi ser på hva som er gapet mellom hvordan vi jobber i dag og dit vi skal. Vi må kartlegge hvordan kompetanse vi må ha for å komme dit, og hvilke analyser vi må utføre for å kunne bygge videre på det vi gjør. Analysene vi utfører er spesielt viktige for å forstå implikasjonen av de endringene vi gjør og hvordan det vil påvirke hverdagen til de som skal arbeide med dette.
Hvem må bidra til kompetansehevingen?
–Det er mange, men det er vi som er operatør som er ansvarlig. Vi må eie dette tungt, også må vi bruke leverandørene våre. Slik som f.eks Siemens leverer kontrollsystemet vårt og at de da forstår hvordan vi setter opp alle sekvensene, blir viktig inn i den kompetansehevingen vi ønsker.
–Det er viktig at vi sammen med leverandørene våre finner ut av den digitale utviklingen som trengs. Hvordan ser kompetansen ut og hvordan får vi den på plass sånn at vi er komfortable og klare til å bruke det når den tid kommer.
Klar for nye løsninger
Næss avslutter innlegget med konklusjonen «Yggdrasil setter en ny standard og endrer drift i Aker BP». Til Ocean24 forteller Næss hva han mener med dette.
Yggdrasil setter en ny standard og endrer drift i Aker BP, hva vil det si?
–Det vil si at vi vet godt hvordan vi drifter i dag, også gjør vi denne massive feltutbyggingen her som gir en del muligheter. Vi starter med en del blanke ark som gjør at vi kan fargelegge dem på en ny måte. Vi har selvfølgelig masse erfaring og kunnskap fra feltene vi har, men så har vi som mål at vi kan være med å utvikle en del nye ting som vi også på sikt kan implementere på de andre feltene vi opererer.
Hva ser dere etter i gode leverandører til prosjektet?
–Vi ser etter leverandører som ønsker å jobbe på en ny måte og som er interessert i å se etter nye modeller for samhandling. Det krever at de tenker nytt og det krever at vi tenker nytt.Vi ønsker leverandører som har kompetanse og kapasitet til å være med å utvikle hvordan vi kan drifter feltene våre.