Under årets utgave av konferansen ODM (Offshore Drift og Modifikasjoner) var blant annet Equinor tilstede. Tema for en av seksjonene var langsiktig verdiskapning på norsk sokkel. Under innlegget kom det frem at kostnadsveksten er en stor bekymring for selskapet.
Leif Eriches, som er Head of Portifolio Managment NCS i Equinor, var selskapets representant under konferansen, der Ocean24 er medarrangør. Han fremhevet blant annet viktigheten av støtte til industrien.
Hvorfor er støtte til industrien viktig?
–Dette er viktig av flere årsaker, olje-og gassindustrien skaper mange arbeidsplasser i Norge og industrien har store ringvirkninger. Vi leverer 40% av gassen til Europa som de er helt avhengig av og det kommer de til å være i lang tid fremover. Vi så hva som skjedde med gassprisene i Europa da Russland stengte kranene i forbindelse med krigen i Ukraina. Det finnes ingen alternativ til olje og gass i tilstrekkelig grad slik som situasjonen er nå, sier Erichsen til Ocean24.
Skal redusere enorme mengder utslipp
Innen 2030 skal mer enn 50 prosent av bruttoinvesteringene gå til fornybar energi og lavkarbonløsninger, og innen 2025 skal denne andelen være over 30 prosent. Equinor har som mål å bli et ledende globalt selskap innenfor havvind. Med mål om 12-16 gigawatt installert fornybar kapasitet innen 2030, fremskynder de sin nåværende ambisjon med fem år.
–Vi har tre ulike verktøy i verktøykassen. Det første er å drive de anleggene vi har så effektivt som mulig med så lavt energiforbruk som mulig. Det andre er å bytte ut gassfyrte turbiner med elektrisk drevne turbiner, og det tredje er å stenge ned felt.
Under presentasjonen forteller Erichsen at storskala industrielle tiltak vil være helt nødvendig.
–Det å beslutte hvilke felter som skal ha produsere lenge og hvilke som skal stenges ned uten elektrifisering er noe vi jobber veldig mye med slik at vi kan fortsette å utvikle næringen videre men med lave karbonutslipp, forteller han videre til Ocean24.
Bekymret for kostnadsveksten
I løpet av 2022 har det blitt levert planer for 13 nye feltutbygginger. I tillegg er det tatt investeringsbeslutning for videreutvikling av fem felt i produksjon, økt utvinning nær eksisterende felt eller forlenget levetid. Blant de viktigste prosjektene er utbygging av Yggdrasil (tidligere NOAKA), utbygging av Fenris (tidligere King Lear) samt Valhall PWP-prosjektet.
Du nevnte at kostnadsveksten bekymrer dere, hva kan konsekvensen bli om det fortsetter slik?
–Det vil føre til flere ting, blant kan konsevensene bli for tidlig nedstening av felt for tidlig nedstenging av felt og at det vil bli mindre lønnsomt å gjøre investeringer i nye felt. Kostnadsveksten treffer ikke bare olje- og gassnæringen, men hele energifeltet også segmentene for fornybart og karbonløsninger. Troll Vind er et eksempel på et stort vindprosjekt ble stoppet blant annet på grunn av høye kostnader.