Kinesiske Mingyang Smart Energy stod på listen regjeringen publiserte over selskaper som søkte forhåndsgodkjenning til auksjonen om å få bygge ut havvind på Sørlige Nordsjø II.
De siste par årene har samtlige av de andre seks søkerne annonsert at de ville søke. Det har også en rekke andre selskaper og konsortier gjort – uten å komme i mål. Kinesiske Mingyang har derimot ikke vært knyttet opp mot søknadsprosessen – før søknaden plutselig lå på bordet.
Mingyang Smart Energy er et kinesisk selskap som opererer innenfor fornybar energi, spesifikt innen vindkraftsektoren. Selskapet er blant verdens største produsenter av vindturbiner og har etter sigende erfaring å levere avansert teknologi og tjenester knyttet til vindkraftprosjekter. Flertallet av Mingyangs turbiner er installert i Kina, men de har også utvidet sin tilstedeværelse til andre regioner, inkludert Europa. Med installert kapasitet på over 43 GW globalt, har Mingyang et betydelig fotavtrykk i vindindustrien.
Mingyang har levert søknad som et individuelt selskap, noe som skiller dem fra de andre, konsortsiumbaserte søknadene. Mens de andre søkerne har brukt månedene frem mot søknadsfristen til inngå og annonsere intensjonsavtaler med lokale leverandører, er det ikke kjent for Ocean24 om Mingyang har sikret seg noen lokal tilknytning, eller om de har tatt steg for å vise vilje og evne til å skape lokalt rettede leverandørkjeder. For øvrig søker også Hydroelectric Corporation som enkeltselskap og ikke som konsortium.
I utgangspunktet skulle nettopp evnen til å bygge lokale verdikjeder være viktig i søknadsprosessen. Den norske regjeringen varslet nylig justeringer i kriteriene både for Sørlige Nordsjø II-auksjonen og Utsira Nord for å håndtere bekymringer om overholdelse av den europeiske frihandelsforeningen EFTA sitt overvåkingsorgan, ESA.
Den foreløpige fristen for auksjonen er satt til februar 2024. Samtidig er Norges Utsira Nord-auksjon, som tar sikte på opptil 1,5 GW flytende offshore vindkapasitet utenfor Norges vestkyst, blitt utsatt på ubestemt tid.