Administrerende direktør i Seagust, Simen Elvestad, forteller Ocean24 hvordan han mener Norge og hans selskap skal bli en viktig del av et kommende havvind-eventyr, og om hvorfor Seagust trakk seg fra Sørlige Nordsjø II.
Norge har ambisjoner om å bli en ledende nasjon innen havvind. Regjeringen har planer om å tildele arealer med potensial for 30 GW havvind-produksjon på norsk sokkel innen 2040. Administrerende direktør i Seagust, Simen Elvestad mener Norge har gode muligheter til å hevde seg innen havvind-sektoren.
– For at norsk Industri skal lykkes innen havvind må vi finne vår plass i markedet. Vi har en unik posisjon, særlig innen leveranser til flytende havvind. Vi har mange gode havner, og Nordsjøbassenget skal ha en rekke utbygginger, det gir gode muligheter,
sier Simen Elvestad til Ocean24.
Har et forsprang innen flytende havvind
Verdens første flytende havvindturbin ble bygd i Norge. Et godt samarbeid mellom forskningsmiljøer og industri har ført til at Norge ligger langt fremme på testing og utvikling av flytende havvind. En rapport fra Menon Economcs viser at industrien rundt flytende
havvind alene kan skape over 52.000 arbeidsplasser i Norge innen 2050.
Elvestad forteller at høy kompetanse og et godt samspill mellom aktører i energisektoren gir norsk industri en fordel.
– Vi har mye kompetanse. Gjennom arbeidet vi har gjort med Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II (SN II) ser vi at vi har utrolig mange synergier. Jeg er optimistisk til at norsk industri skal få en stor del av havvind-kaka.
Samarbeider med svenske Vattenfall
Seagust gikk I januar 2022 sammen med svenske Vattenfall i et partnerskap for å konkurrere om de kommende norske lisensene for utbygging av havvind. Elvestad forteller at en erfaren samarbeidspartner er viktig i konkurransen om lisensene.
– Vattenfall har allerede en stor portefølje av prosjekter. De har vært veldig positivt innstilt til å jobbe sammen med oss og lære om norsk leverandørindustri. De ser at det er mange begrensninger i form av flaskehalser i forsyningskjeden i industrien. Vi ser det som en styrke at når vi snakker med Norske leverandører, tilbyr vi både engasjement på prosjektene i Norge, om vi vinner disse, men også til prosjekter i hele porteføljen til Vattenfall.
Derfor trakk de Seagust seg fra Sørlige Nordsjø II
Seagust og Vattenfall sendte 13. oktober et brev til Olje- og energidepartementet hvor de meddelte at de trekker seg fra SN II. Partnerskapet har investert mer enn 15 millioner kroner i å forberede søknaden på SN II men kommer nå ikke til å by i auksjonen eller søke om prekvalifisering. Partnerne taler nå for at de heller vil øke innsatsen for å levere et best mulig prosjekt og søknad for det flytende havvind-prosjektet Utsira Nord.
Ifølge brevet sendt av Seagust og Vattenfall har de makroøkonomiske forholdene endret seg vesentlig den senere tid, med økte leverandørkostnader og en usikker energipris. For å oppnå ønsket oppstartsdato, vil det ifølge selskapene være nødvendig å inngå en rekke leverandørkontrakter med betalingsforpliktelser før det treffes en investeringsbeslutning.
Tviler på lønnsomheten til prosjektet
Disse forholdene sammen med strukturen og rammen i den foreslåtte differansekontrakten og det finansielle ansvaret for å bygge ut nettanlegget, har ført til at selskapene ikke har klart å etablere et økonomisk robust business case for SN II, i første fase.
– Vårt poeng er at vi har jobbet med SN II i mer enn halvannet år og til tross for aggressiv satsning på ny og forbedret teknologi klarer vi ikke å regne det hjem med dagens rammebetingelser og kostnadsutviklingen vi ser i leverandørmarkedet. Vi synes derfor det ikke blir riktig at vi tar opp Olje- og energidirektoratet sine ressurser til å evaluere vår prekvalifisering. Det er fordi vi ser at vi ikke kommer til å delta i auksjonen. Dersom rammebetingelsene skulle endre seg vesentlig holder vi døren på gløtt. Da må vi ha mer tid for å kjøre et oppdatert business case gjennom vårt styringssystem og beslutningsprosess.
– Vi er også klare på at vi ikke stanser arbeidet med Utsira Nord, da det her er en helt annen tildelingsmodell med arealtildeling først og rammene rundt støtte, auksjon og nettilknytning er ikke lagt. I tillegg har jo vår partner Vattenfall en mye større portefølje av prosjekter som de fortsatt aktivt utvikler, sier Simen Elvestad.